Министри Отвореног Балкана потписали споразум о прехрамбеној сигурности

Učesnici sastanka

Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић, министар пољопривреде Северне Македоније Љупчо Николовски и министарка пољопривреде Албаније Фрида Крифка потписали су, на Самиту Отвореног Балкана у Београду, Споразум о механизмима прехрамбене сигурности на Западном Балкану.

Споразум је, како је наведено, потписан у Палати Србија како би се спречио недостатак основних пољопривредно-прехрамбених производа на тржиштима учесника иницијативе Отворени Балкан.

Споразум су потписали у присуству лидера земаља чланица Иницијативе Отворени Балкан (ОБ) , председника Србије Александра Вучића и премијера Северне Македоније и Албаније Димитра Ковачевског и Едија Раме, као и премијера Црне Горе Дритана Абазовића и председавајућег Савета министара БиХ Зоран Тегелтија.

Споразумом је поново потврђена солидарност као дефинишући принцип иницијативе ОБ а позвани су и представници осталих земаља ЗБ да се придруже овом споразуму.

Сврха овог споразума је да чланице иницијативе Отворени Балкан једне другима помогну у случају прекида ланаца снабдевања услед последица глобалне кризе, када се нека од земаља суочава са недостатком у снабдевању домаћег тржишта основним пољопривредно-прехрамбеним производима.

Чланице иницијативе ОБ, су поново потврдиле неопходност сарадње у спречавању и ублажавању могућих несташица основних пољопривредно-прехрамбених производа насталих из могуће кризне ситуације у региону или оне која утиче на глобално тржиште и одражава се на регион, наводи се у споразуму.

Додаје се да су три земље сагласне да међу чланицама иницијативе ОБ неће бити забрана промета основним пољопривредно-прехрамбеним производима и да ће оне када споразум ступи на снагу укинути сва квантитативна ограничења и мере са истим дејством на увоз основних пољопривредно-прехрамбених производа чија су имена наведена у посебном анексу и који су пореклом из земаља чланица ОБ.

Када је реч о листи основних пољопривредно-прехрамбених производа из анекса на њој се налазе кукуруз, пшеница и спелта пшенично и спелтино брашно, производи од млека, бели шећер у чврстом облику, сунцокретово уље, уље семена сунцокрета, тестенина и то кувана, некувана или пуњена, житарице, гриз и премаз за пелете, воће, свеже и замрзнуто, поврће, свеже и замрзнуто те производи од меса.

Три земље су се сагласиле и да неће бити поновног извоза (реекспорта) у треће земље основних пољопривредно-прехрамбених производа којима се тргује, наведених у анексу и ако су пореклом из једне од земаља чланица.
Да би надгледале примену споразума, земље ће успоставити заједничку радну групу како би предложиле побољшања и откриле и спречиле могућу злоупотребу а она ће бити формирана у року од месец дана од дана ступања на снагу споразума.

У радној групи биће представници званичних институција земаља чцланица ОБ за пољопривреду, трговину и царину и представници привредних комора.

Земље су се такође сагласиле да ће њихови надлежни органи заједно радити на мапирању својих складишних капацитета за основне пољопривредно-прехрамбене производе, што би требало да се уради у року од 90 дана од дана ступања на снагу споразума а три земље ће разменити спискове мапираних капацитета за складиштење житарица.

Наводи се да ће радити на изради заједничког плана политике за унапређење капацитета за складиштење основних пољопривредно-прехрамбених производа у оквиру иницијативе ОБ у року од 90 дана од дана ступања на снагу овог споразума.
Такође и да се земље обавезују да ће радити на додатном унапређењу у међусобној трговини како би додатно обезбедиле основне пољопривредно-прехрамбене производе током кризних ситуација те да ће њихови надлежни органи заједно радити на изради ИОБ плана пута/ акционог плана за прехрамбену сигурност 2030.

Тај документ ће се бавити питањима безбедности хране на Западном Балкану, а посебно у иницијативи Отворени Балкан, као што је идентификација ризика и изазова за прехрамбену сигурност, фокусирајући се на иницијативе за решавање ефеката климатских промена, дигитализација и иновације у прехрамбеној индустрији и одрживост у производњи хране широм региона и пољопривредно-прехрамбеног ланца вредности.

Прецизирано је да споразум остаје на снази пет година, након чега се аутоматски продужава за наредне једногодишње периоде.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs