Министри унутрашњих послова Хрватске, Словеније и Италије договорили јачаје мешовитих патрола на мигрантској рути

Policija

Министри унутрашњих послова Италије, Хрватске и Словеније су на састанку у Трсту начелно договорили јачање мешовитих патрола на границама, оснивање заједничких центара за странце и редовне састанке министара и директора полиције.

Матео Пјантедоси, Давор Божиновић и Боштјан Поклукар разговарали су данас у Трсту о јачању сарадње у надзору граница на западнобалканској мигрантској рути, две недеље од поновног успостављања контроле на унутрашњим шенгенским границама.

Пјантедоси је рако да је надзор на граници уведен на темељу анализа опасности од тероризма.

„То је са собом донело неке мере које нису добро прихваћене ни у Хрватској, ни у Словенији, ни у Италији, али то је било неопходно на основу анализа наших стручњака, посебно након сукоба Израела и Палестине“, изјавио је Пјантедоси.

Мере ће бити на снази док се стање не поправи, иако сви министри желе да се што пре врати на првобитно стање, преноси ХРТ.

Италијански министар истакао је три закључка састанка. Први је успостављање сталне структуре за формирање мешовитих полицијских бригада. Друга мера је успостављање заједничких центара за прихват странаца, а полицијски челници договориће оперативне детаље обе мере. Трећи закључак је да ће формат трипартитних министарских састанака постати трајан.

Полицијски челници требало би да чешће разговарају путем идеоконференција и размењују безбедносне информације.

Сарадња три државе нема алтернативе истакао је хрватски министар унутрашњих послова Давор Божиновић, напомињући да се сарадња одвија међу полицијом, али и међу обавјештајним агенцијама.

„Уз све европске политике, питање безбедности је нешто што на неки начин највише занима наше грађане. Зато је наша обвеза да заједничком сарадњом и овом и другим форматима то ојачамо. Наша сарадња нема алтернативу. Ниједна држава не може с тим да се носи сама“, оценио је Божиновић додавши како је од изузетне важности и дијалог са земљама западног Балкана.

Он је подсетио да је хрватска полиција стално активна и да није имала празан ход од велике мигрантске кризе.

„Све време подижемо опремљеност и капацитете наше полиције и желимо да наша искуства поделимо с нашим суседима на западнобалканској рути“, поручио је Божиновић.

Он је истакао и да су мобилне полицијске патроле много ефикасније од статичне контроле на главним граничним прелазима. Ове године, додао је, мешовите патроле откриле су више од 500 организатора илегалних прелазака и евидентирале око 26.000 прелазака границе.

Поклукар је истакао да је потребно решити проблем визне политике на нивоу Европске уније, као и да сва три министра раде на томе да странци више не улазе у земље западног Балкана као туристи, а потом одлазе на запад.

Истовремено је подржао улазак Бугарске и Румуније у шенгенски простор и деловање агенције Фронтеx у Босни и Херцеговини.

Божиновић је навео да постоји велики проблем око миграната који злоупотребљавају институт азила у Хрватској, да би онда илегално ишли даље према западној Европи.

Нагласио је да се евидентирају сви држављани трећих земаља који из Хрватске долазе у Словенију, а затим у Италију.

Према његовим речима, они су и пре уласка у Хрватску прешли територију барем једне земље Европске уније па је и те земље позвао на сарадњу.

На питање новинара да ли је у целој причи западнобалканске мигрантске руте проблем у Хрватској, министри су одговорили негативно.

„Проблем је у рути, не Хрватској“, закључио је италијански министар.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs