Мисија ММФ-а завршила прву ревизију актуелног аранжмана

Pracenje

Састанком у Народној банци Србије, коме су присуствовали министар финансија Синиша Мали, вицегувернерка НБС Ана Ивковић и шеф Мисије ММФ-а Јан Кес Мартјен, данас је завршена прва ревизија новог саветодавног аранжмана Инструмент за координацију политика, саопштено је из Министарства финансија.

Како се наводи у саопштењу, у протеклих неколико дана представници ММФ-а одржали су низ састанака са представницима Министарства финансија и других надлежних институција, како би спровели ревизију актуелног аранжмана.

Циљ новог аранжмана је спровођење структурних реформи и одржавање макроекономске и финансијске стабилности.

Додаје се да је Република Србија у првих девет месеци ове године остварила бољи резултат од очекиваног и то за 182 милијарде динара, а пре свега због боље наплате пореских прихода. Закључак је да се српска економија опоравила много брже него што је то било очекивано, рекао је министар финансија Синиша Мали.

“Када је реч о макроекономским резултатима, привредни раст у првој половини ове године је износио 7,6 одсто, а очекује се да у трећем кварталу раст износи седам одсто. Управо због тих добрих резултата, Министарство финансија је повећало пројекције раста за ову годину на седам одсто, а и све друге међународне финансијске институције, укључујући и ММФ, подигли су своје прогнозе”, истакао је министар.

Он је додао да је Влада Републике Србије веома посвећена актуелном аранжману, те да о томе довољно говори чињеница да су ове недеље на седници Владе усвојени прописи који су договорени са ММФ-ом, а чиме су испуњена четири реформска циља.

“На седници Владе усвојене су Методологија за праћење фискалних ризика, Стратегија за развој тржишта капитала, уредбе из домена контроле државне помоћи, а четврти реформски циљ који је испуњен је извештавање по ГФСМ методологији ММФ-а, које је договорено и потврђено. То довољно говори о нашој озбиљности и посвећености сарадњи са овом међународном финансијском институцијом”, рекао је министар.

Тема састанака је био и буџет за 2022. годину, као и ребаланс буџета за 2021. годину, који је ове недеље такође усвојен на седници Владе.  Буџет за 2022. годину ће се наћи на седници Владе 3. новембра, док ће крајем истог месеца бити на седници Народне скупштине.

“Буџет за 2022. годину подразумева повећање плата и пензија, као и минималне цене рада, али и рекордна издвајања за капиталне инвестиције. Дакле, настављамо са високим издвајањима за инвестиције које даље подижу раст БДП-а и утичу на квалитет живота наших грађана”, рекао је Синиша Мали.

Он је додао да је циљ буџета да се настави са смањењем дефицита, као и са смањењем удела јавног дуга у БДП-у. Буџет за наредну годину подразумева дефицит од три одсто и удео јавног дуга у БДП-у на централним нивоу од 55,5 одсто.

ММФ је за 2021. годину пројектовао раст БДП-а од 6,5 одсто, док њихове пројекције раста за наредну годину износе 4,5 одсто. Они констатују и да је ребалансом буџета предвиђен дефицит од 4,9 одсто, што је за 2 процентна поена мање него што је то било предвиђено претходним ребалансом. Кажу и да је добар фискални резултат последица боље наплате пореских прихода и јаке економске активности. Тај бољи резултат ће бити искоришћен за даље улагање у јавне инвестиције.

У саопштењу се наводи, да је Мисија закључила да је важно да се следеће године дефицит задржи на нивоу од три одсто БДП-а, да се настави са смањењем удела јавног дуга у БДП-у, и то како би се оставио фискални простор за реаговање на потенцијалне шокове. Навели су и да је важно да у буџету и у будућности буде простора за улагање у здравство и јавне инвестиције, са нагласком на зеленој економији.

Похвалили су и испуњење реформских циљева који су претходно договорени, као што су усвајање Методологије за праћење фискалних ризика, уредбе из домена контроле државне помоћи и Стратегије за развој тржишта капитала.

Разговори у оквиру Мисије су почели 11. октобра и одржавали су се најпре онлајн, након чега су представници ММФ-а допутовали у Београд. Нови аранжман “Инструмент за координацију политику” започет је у јуну 2021. године и трајаће до краја 2023. године. Аранжман је у потпуности саветодавног карактера, односно не подразумева финансијску подршку, наглашено је у саопштењу Министарства финансије.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs