Михајловићева: Једноставном процедуром до соларних панела

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је за Прву телевизију да је 3. септембра Министарство расписало јавни позив за доделу субвенција за соларне панеле, помоћу којих ће рачуни за електричну енергију бити вишеструко мањи. Михајловићева је рекла да је процедура иста као за доделу субвенција за замену столарије и да је следећи корак на јединицама локалне самоуправе.

  • Почетком октобра ће Министарство потписати уговоре са градовима и општинама, који ће после тога расписати два јавна позива, ка компанијама које ће уграђивати соларне панеле и ка грађанима. Реално је да почетком новембра имамо прве уговоре са грађанима. И за овај пројекат половину новца даје држава, односно Министарство и локалне самоуправе, а 50 одсто плаћају грађани, рекла је она.

Михајловићева је истакла да је процедура, у односу на ранији период, максимално поједностављена, као и да се инвестиција исплати за седам до осам година.

  • Просечно домаћинство у Србији троши око 400 киловат-сати месечно, са рачуном од око 3.500 динара. Један соларни панел може да произведе око 430 киловат-сати, његова цена је 4.000 евра, а половину новца даје држава. То значи да се исплати за седам до осам година, а рок трајања панела је 25 година, притом ће грађани месечно плаћати само фиксне трошкове који су око 700 динара. Други битан део је да нема административних процедура. Раније је било потребно и више од 20 корака и процедура, чекало се од шест месеци до годину дана. Ми смо све склонили. Када се инсталира систем, потпише се уговор са снабдевачем, дистрибуција је дужна да га у року од пет дана повеже на мрежу. Нема шалтера, нема чекања, нема бирократије, објашњава Михајловићева.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.