Михајловић: Енергетску стабилност морамо да одбранимо по цену промене власништва у НИС-у

Zorana Mihajlović

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић оценила је да Србија мора да одбрани енергетску стабилност, чак и по цену да се промени власништво у Нафтној индустрији Србије (НИС).

– Енергетску стабилност морамо да одбранимо по сваку цену, па чак и по цену да додје до промене власништва у НИС-у. Никоме ништанећемо да отимамо, али морамо да водимо рачуна о себи – рекла је Михајловић у интервјуу агенцији Бета, одговарајући на питање да ли држава има новца да купи НИС ако буде морала због санкција Европе према компанијама у већинском руском власништву.

Додала је да данас постоји јако добра сарадња са НИС-ом и да “зна колико се труде да у ово време које није лако да обезбеде довољно горива и других деривата за све, али да смо сведоци и да Европа све више санкционише компаније из Русије и то је реалност о којој сви морамо да водимо рачуна”.

Србија, како је рекла, данас има довољно свих врста енергената, ниједног тренутка није било никаквих несташица, а да то нимало није лако обезбедити, “али да се успева”.

– Имамо довољно резерви, али људи морају да знају да ће ово да траје и да све јако пуно кошта и грађани тога треба да буду свесни, као што морају да буду свесни да много тога неће бити исто – рекла је Михајловић.

НИС је, како је оценила, једна од значајних карика енергетског ланца Србије и “тај енергетски ланац морамо да сачувамо и зато ниједна карика не сме да буде слаба”.

На питање ко ће водити разговоре о дугогодишњем уговору за снабдевање гасом из Русије, Михајловић је рекла да је договор Србије и Русије који су постигли двојица председника Александар Вучић и Владимир Путин да Србија и даље добија одређене количине гаса по цени од 270 УСД за 1.000 кубних метара, када је цена гаса на тржишту била неколико хиљада долара, у многоме помогаоучвршћивању енергетске безбедности.

– Тренутно се преговори воде између компанија које потписују уговор о снабдевању гасом, а то су Србијагас и руски Гаспром. Оно што треба да знамо је да Србија данас у потпуности зависна од гаса који нам долази из Русије, било кроз Балкански ток или гасоводом који иде кроз Украјину преко Мађарске до нас. Једноставно, данас нема другог извора одакле Србија може да добија гас, осим из Русије – рекла је Михајловић.

Она је рекла да ће се држава трудити да се гасом брже напуни складиште Банатски Двор, али да се размишља о слободним капацитетима складишта у Бугарској, Мађарској, као и о слободним капацитетима Булгартрансгаса, али и Турског тока, којим се “свакако могу добити још неке количине гаса”.

– Али, наше повезивање, односно диверзификација добављача је од пресудног значаја за безбедност. Велика је штета што то нисмо урадили много година пре. Један од најважнијих пројеката данас јесте завршетак гасне интерконекције Ниш – Димитровград који ће Србију учинити мање зависном од гаса из Русије – рекла је Михајловић.

Одговарајући на питање да ли ће Србија од Гаспрома тражити додатне количине гаса због повећаних потреба Михајловић је рекла да је у Србији прошле године повећана потрошњу гаса, што је резултат интензивне гасификације и прикључења великог броја нових корисника и раста економије.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије