Михајловић: Неопходне инвестиције у нове електроенергетске капацитете, треба да разговарамо и о нуклеарној енергији

Nuklearka

Србији су неопходне инвестиције у нове електроенергетске капацитете, пре свега они који користе обновљиве изворе енергије како бисмо одржали енергетску безбедност у наредним деценијама, оценила је јуче министарка енергетике и рудараства Зорана Михајловић.

Гостујући на Телевизији Хепи, она је рекла да је порука и Међународне агенције за енергетику и Европске уније и свих земаља да су алтернативни извори и зелена агенда једини пут за стабилан енергетски систем, и додала да то што су неке земље у време кризе и рата у Украјини повећале удео производње из термоелектрана за један или два процента не значи ништа.

– Србија добија 70% енергије из термоелектрана које су старе и користе лигнит најлошијег квалитета и хитно су нам потребне инвестиције у нове капацитете – хидроелектране, ветроелектране и соларне електране, а да истовремено користимо и термоелектране, које ће постепено смањивати производњу – рекла је Михајловићева.

Навела је да је суштина да у производњи електричне енергије будемо самодовољни и да чувамо животну средину и нагласила да сада треба да дефинишемо где ће бити наша енергетика у наредних 30 година, да наш енергетски микс буде одржив и стабилан.

– То значи да одредимо које ће термоелектране радити, које ћемо капацитете обновљиве изворе енергије градити и мислим да треба да разговарамо о свим изворима, укључујући и нуклеарну енергију – казала је она, преноси сајт Владе.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије