Михајловић: Није довољан један закон, већ је потребно посебно министарство за зелену трансформацију

Mihajlović

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, изјавила је да ко жели да види Србију као енергетски независну и кроз 10, 20 и 30 година, залагаће се за инвестиције у зелену енергију, а не за ослањање на ресурсе којима није богата, као што је гас, или за потпуну зависност од угља, саопштили су из Министарства енергетике. Они су пренели изјаву Михајловић из интервјуа Новом магазину у којем је истакла да би овом темом требало да се бави посебно министарство, а да решење није у стопирању енергетске транзиције Србије, него у сарадњи и планирању развоја електроенергетског система и инвестирању у нове енергетске капацитете.

“Закон о коришћењу ОИЕ је прошао широку јавну расправу и у његовој изради су, уз Министарство учествовала управо она предузећа која сад траже измене и одлагање примене овог прописа. За изградњу било које електране потребан је новац, али изгледа да је за неке проблем само кад се новац улаже у електране које користе ОИЕ. Овде је реч о капацитетима чија је градња планирана у наредних деценију или две, а не о електранама које чекају да буду прикључене на мрежу сутра, за месец или годину дана“, рекла је Михајловић.

Она је истакла да је проблем балансирања који се представља као непремостива препрека развоју ОИЕ нешто са чиме се сусрећу и друге земље и да решење није у стопирању енергетске транзиције него у градњи нових енергетских капацитета, што се пре свега односи на реверзибилне ХЕ Бистрица и Ђердап 3.

“Ова област је толико важна за развој да није довољно да постоји један закон у овој области, него би у новој Влади требало да постоји и посебно Министарство за зелену трансформацију и енергетску ефикасност. Верујем да је чиста и здрава Србија оно што треба да оставимо будућим генерацијама, као и да одустајање од зелене енергије није став већине људи у Србији. Мислим да би било веома важно и корисно да поново отворимо разговор о овом питању и да видимо ко је за, ко против зелене енергије, као и ко је декларативно за, али својим чињењем или нечињењем ради против зелене енергије“, изјавила је Михајловић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs