Михајловић: Струја и гас за домаћинства неће поскупети

Dalekovod

Министарка рударства и енергетике Србије Зорана Михајловић рекла је јуче да је стабилно снабдевање и испорука енергије и енергената, да неће бити никаквих рестрикција нити ограничења, као ни поскупљења струје и гаса за домаћинства.

– Најважније за грађане и привреду је да свих енергената има довољно. Има довољно нафтних деривата и гаса, струја се производи. Мањи је увоз струје у односу на претходне месеце, има и довољно топлотне енергије – рекла је министрака новинарима на Копаоник бизнис форуму.

Она је истакла да ће се сигурно мењати Уредба о ограничењу висине цена нафтних деривата.

– Задржаће се одређена ограничења, али ћемо покушати да направимо бољи баланс између велепродајне и малопродаје цене. Јер то је основни разлог зашто се на неким мањим пумпама не продају нафтни деривати – има их довољно, али је проблем био у цени – рекла је министарка.

Додала је да се цена електричне енергије и гаса за домаћинства неће мењати, без обзира на раст цена енергије и енергената на берзама.

Михајловић је на панелу “Енергетска политика Србије: Постати одржив до 2030” рекла да је однос према енергетици однос према привредном развоју, и да енергетска политика одређује правац раста и развоја читаве економије.

Навела је да без енергетске безбедности и здраве животне средине нема ни привредног ни друштвеног развоја.

– Енергетска безбедност је увек везана за геостратешки положај и водићемо рачуна о свим факторима како бисмо до 2050. достигли циљ – карбонску неутралност, али пре свега да осигурамо енергетску безбедност. Донели смо законодавни оквир, као и већину подзаконских аката, што је основа за план инвестиција које су нам прекопотребне у енергетском сектору – рекла је министарка.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs