Вучевић: Ми у недељу бирамо домаћина наше куће, ко ће да буде капетан нашег брода

Miloš

Ми у недељу бирамо домаћина наше куће, ко ће да буде капетан нашег брода. Да се сачувамо од великих таласа који праве велике олује. Србија је успела да обезбеди 70 одсто свих директних инвестиција са Западног Балкана.
Милош Вучевић, потпредседник СНС и градоначелник Новог Сада, поручио је у финишу изборне кампање да избори нису игра, а да држава није играчка, напомињући да је то порука коју је током кампање понављао и сам председник Александар Вучић.

– Лично сам препознао истину у тој формулацији. На неким ранијим изборима, па и овде локално у Новом Ссаду, видели смо примере када неко баш тако доживљава изборе и државу. После тога имамо гомилу проблема и кајања, па и негодовања што неко са таквим политичким профилом партиципира у политичком животу. Не можемо накнадо да се кајемо, морамо размислити на сам изборни дан о чему одлучујемо и за кога гласамо. Тих пола сата тог дана укључујући долазак и одлазак са бирачког места није много јер је то за наредне четири године. Верујем да ће људи разумети да није време за ризичне потезе, тестирање, бирање интересантних, занимљивих, а не битних ствари. Те битне ствари су кључне за квалитет живота – рекао је Вучевић који је дао за градски сервис Новосадску телевизију.

Први човек Новог Сада нагласио је да те интересантне ствари трају пар дана и нестану, пукну као мехур од сапунице.

– Морамо да разумемо да држава није играчка, па да је дамо неком неозбиљном у руке, па да је разбије. Онда сви имамо проблем, и то смо доживели у не тако далекој прошлости. Био је тај Прелетачевић Бели који је људима био интересантан, а онда кад смо се отрезнили и видели да је добио 9 одсто, онда код понављања избора није добио ни пола посто, јер су људи схватили да ово није игра. Прво није Песма Евровизије, већ се гласа за оног ко гарантује већу сигурност и извесност. Ми 3. априла бирамо домаћина наше куће, ко ће да буде капетан нашег брода, да га сачува од ових великих таласа које праве велике олује које су завладале на светским морима, да наш брод не потоне, већ да дођемо до мирне луке. Када се смири море, да се вратимо на наш курс и мирно пловимо – сликовито је објаснио Вучевић.

Водимо рачуна да осетимо што мање последица глобачлне кризе

Градоначелник Вучевић који је уједно и потпредседник Новог Сада уверава грађане да су сигурни када је реч о обезбеђивању најважнијих животних намирница.

Србија је обезбеђена и то је плод одговорног приступа и препознавања ситуације и добрих потеза државног руководства које је обезбедило најважније. Ово је криза каква није забележена од Другог светског рата и нема гаранције да неће бити веће кризе и сукоба, да ово не може да даље ескалира и да да гаранцију да не могу да поскупе животне намирнице, добра, енергенти – објашњава Вучевић и додаје да Србија поступа одговорно према својим грађанима и води рачуна да осетимо што мање негативних последица ове глобалне кризе.

Неће бити лако, храна нам неће бити проблем, надам се што бољим условима за енергенте

– Неће бити лако, али што се тиче хране ту никаквих проблема нема. Верујем да ћемо енергенте успети да набавимо по што бољој цени. Србија је показала једну одговорну, принципијелну у доследну политику и ми не седимо на више столица, него на једној. И не играмо једну, две или више игара у зависности од тога са ким причамо.

Председник на исти начин заступа наше интересе у Вашингтону, Москви, Пекингу, Берлину

Председник, нагласашава Вучевић на исти начин заступа наше националне интересе и у Бриселу, Вашингтону, Москви, Пекингу, Берлину. Немамо три или четири опције, па их вадимо из шешира, већ нашу независну и слободу државу која доноси одлуке у интересу њених грађана. Подржавамо територијалне интегритете других држава, али исто тако не желимо да уводимо санкције онима за које немамо економски интерес. Не желимо да се сврставамо у неке блокове и да ратујемо, већ да сачувамо мир и стабилност у региону. Желимо да сачувано нашу државу и наше грађане, јер смо много страдали у XИX веку.

Апослутно се залажемо за принцип неповредивости граница, али нека кажу за кога важи, а за кога не

Оврћући се на негућност да Срби са Косова и Метохије учествују на изборима Вучевић истиче да то представља јаку политичку поруку.

– Блага је реакција међународне заједнице, готово никаква. Они вас ударе, а међународна заједница позове обе стране на уздржаност. Ми у односу на те околности морамо да сачувамо нашу кућу и да добро водимо наш брод. Не вреди да причамо о светској неправди, иако је то тачно.Већи злочин извршен је према нашој држави 1999. сада им се обија о главу. Све што су користили као формулацију за напад на нашу земљу, сада Руси користе. Апсолутно се залажемо за принцип неповредивости граница, али само да нам кажу за кога важи, а за кога не и којих граница и од када. Југословенске границе повредиве, републичке неповредиве, али републичке повредиве када је Србија у питању. А оно што зову такозвана република Косово, е те границе су исто неповредиве, и украјинске границе неповредиве – мишљења је Вучевић.

Све отровне стрелице иду ка Србији. Желе да нас преставе као реметилачки фактор и неку малу Русију

Како упозорава нарочито га плаше потези администрације у Приштини, али и у Подгорици нарочито део на челу са Милом Ђукановићем који нису нису дали да се положе венци у касарни Даниловграду на годишњицу обележавања НАТО агресије.

Све отровне стрелице иду ка Србији, желе да нас представе као неку малу Русију која је реметилачки фактор у овом делу Европе и коју би наравно требало дисциплиновати, ако не војно, онда економски. Морамо да разумемо околности у којима живимо и да доносимо најбоље одлуке за наше грађане. Кључна реч јесте питање одговорности што се тиче 3. априла. О томе одлучујемо, да кућу сачувамо, а да при том водимо рачуна о нашим људима на Косову и Метохији којима погодује да држава доноси одлуке које су одговорне и да ојачају њихову позицију, а не да их угрози још више.

Инвестиције и са Истока и са Запада, постоји извесност, владавина права

Говорећи о инвестицијама први човек Новог Сада истиче да је неспорно да је Србија претходних година успела да обезбеди 70 одсто свих директних страних инвестиција на Западом Балкану, што је довело до раста БДП и повећања броја запослених и побољшало квалитет живота.
То утиче и на политичку стабилност, јер када имате инвестиције из САД, Русије, Кине, Француске, Немачке, показујете да сте сигурно и стабилно поље, да ту постоји извесност, владавина права и наравно вреди људи који су добри радници. На основу свега тога, држава има више пара да инвестира у путну инфраструктуру, болнице, железнички саобраћај, школе и обданишта, да правимо спортске центре, више издвајамо за културу.

Нови Сад има седам нових фабрика, вртићи су бесплатни, грађевина је покренута

Први човек Новог Сада коме је ово трећи узастопни мандат што је у историји пошло само њему за руком напоменио да је да податак да су вртићи у Новом Саду потпуно бесплатна обданишта, а то да су могли да спороведу јер довели седам фабрика, покренули грађевину , боље се гради, одговорније се понашамо према градској каси, а тако је и на нивоу Републике.
Преживели смо и поплаве, обавезу да извршимо фискалну консолидацију, смањење плата и пензија, доживели корону две године сада и украјинску кризу, а не да нисмо пропали, него смо направили искорак. Ми смо до 2012. произвели вредности од 32 милијарде евра, а данас Србија производи 53 милијарде евра укупне ове друштвене вредности сада видите који је то скок за једну деценију – каже.
Не може 15 људи да заустави развој Града, не спорим никоме да има другачије мишљење идеје, али лоше је ако их заснивате на бакљама, претњама

– Неће Град дозволити да 10-15 људи заустави развој Града. Не спорим да неко има различите идеје, погледе, концепције, не треба сви исто да мислимо. Али лоше је ако своје аргументе заснивате на бакљама, сузавцима и претњама да ћете некоме доћи на кућу и то се икада није дешавало. Реч је о хулиганским изгредницима који су априла 2020. учествовали у нападима на Градску кућу када је горела и они нам данас причају да неко ГУП-ом разара Град, а они су хтели да запале град. Чиме смо то уништили град са страним инвестицијама, са седам фабрика, 30.000 нових радних места, са две европске титуле са бесплатним вртићима и рекордним бројем деце у њима, са изграђеним Жежељевим мостом, болницом на Мишелуку, шта смо лоше урадили да неко закључи да ћемо уништити град? Ти који кажу да не сме да се гради у граду, воде разорну и погубну политику, они желе лоше граду – изричит је Вучевић.
Никада транспарентнија расправа

Он наглашава да расправа никада није била транспарентниј.

-Још су ми гори они који то не осуђују и говоре да су ови хулигани испровоцирани. Чиме то? Што је била јавна седница, што нису дозволили да се расправља о приговорима за које кажу да су основани. Па, они нису хтели да причају о њима! Кад их тужилац позове да их пота зашто су претили људима, они кажу: „Ово је притисак на нас активисте!“. Они пале бакље, бацају сузавце, прете урбанистима доћи ћемо вам на кући и видећете шта ће бити са вама, они се позивају на политички прогон. А онда испред суда кажу да ако им буде одређен притвор иду на стан градоначелника. Ко прави притисак – ми који ћутимо или ви који кажете да ћете ићи некоме на кућу? Јел се сећате ко је то радио 30-их година прошлог века? Не могу никоме да прете, никоме неће ићи на кућу и ничијој деци неће претити. Гад ће донети ГУП како већина одборника буде гласала, са усвојеним не малим бројем примедби и критика, али би било фер да неко каже да је по новом ГУП 180 хектара више зелених површина него по важећем.

Милсите да неко може да нас купи, а да ми уништтимо Град и потопимо. Е па не може

Градоначелник Новог Сада наглашава да би било коректно да неко каже да је Каменичка ада по новом ГУП постаје зелена оаза, а по важећем ГУП-у је тамо дозвољена градња објеката. Било би фер да неко каже да одмуљивањем Шодроша ми чувамо и рибљи фонд и биодиверзитет, чувамо и ниво подземних вода у јужном Телепу.
Био би фер да неко каже да нам веслачке стазе склањају децу са Дунава и спортисте да имају најбоље услове да тренирају. Било би фер да неко каже да треба да очистимо Шодрош који је замуљен и пун шкољки од аутомобила. Игром случаја одрастао сам ту, учио да пецам и пливам, некад смо се зими тамо и клизали. Зашто и неко ко је одрастао у том амбијенту урадио нешто против тога. Мислите да неко може да нас купи – да нам да апартмане, станове, паре, да бисмо уништили град и потопили га. Вероватно полазе од себе да би се они продавали, Па нисмо сви на продају, треба да наставим да живим у овом граду и моја деца и породица Нико не може да заустави Град. Имају изборе пред собом, па нека се кандидују са тим идејама.

Нови Сад је ушао у пројекат Чиста Србија и добиће централни пречистач отпадних вода

Нови Сад је ушао у пројекат Чиста Србија и добиће централни пречистач отпадних вода и нећемо прљати Дунав.

– Уговорили смо преко 100 километара додатно фекалне канализације и решили канализацију у већини приградских места. Кисач и Ченеј добијају комплетну канализацију, а Руменка тај део који је фалио, расписана је набавка. По први пут ћемо имати решену депонију. Зар све то није екологија? Готово два милиона евра смо са Покрајином инвестирали у Каменички парк, радили смо заливне системе у Футошком парку. А шта су они тачно урадили по питању екологије? Можда то што су пљачкашки приватизовали све наше новосадске фабрике и све их угасили. Ако им је то екологија да не раде фабрике, онда има скидамо капу, пошто смо без свих фабрика остали. Плате не могу да буду веће од овога јер сте нам оставили минус, ни јулу нам нисте оставили. Верујем да ћемо до краја мандата следеће владе имати нето плату 1.000 евра и пензију 500 евра. То и грађани знају. Сумњичаво су нас посматрали када смо рекли да ће плата бити 500 евра и то се остварило.
– Истина је на страни оних који верују у то што раде. Ништа у кампањи немамо негативно према политичким конкурентима. плановима, да грађанима представимо идеје, програм и циљ у који верујемо. Молим све грађане да још једном разумеју да 3. априла изађу на изборе и гласају о томе куда држава треба да иде у наредних пет година. Молим да разумеју да ми нисмо изоловано острво, да се многе ствари преливају на нас и да ми њени грађани имамо одговорност према нашој држави који треба да манифестујемо и у изборном дану и молим вас немојте да пропустите ту прилику. Питање одговорности је питање свих питања. Услов сваког даљег напретка је да сачувамо мир и стабилност. Без тога нема ни плата, пензија, пруге, аутопута, школе, болнице, вртића.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs