Младима и женама на селу лакши пут до кредита и подстицаја за инвестиције

Фокус Министарства пољопривреде и Управе за аграрна плаћања, протеклих година усмерен је ка све већој подршци женама и младима у агробизнису. Женама које одлуче да се баве пољопривредом омогућено је да лакше дођу до кредита и имају предност у процесу бодовања и рангирања приликом спровођења инвестиционих мера из националног буџета и ИПАРД програма, а у Управи за аграрна плаћања истичу да је циљ да се што већи број жена мотивише и охрабри да покрене сопствени бизнис.

Kроз подстицај од 75 одсто за набаваку механизације, опреме и квалитетних приплодних грла, који се исплаћује по основу предрачуна, Министарство пољопривреде настоји да подстакне младе жене да остану на селу и осигурају своју егзистенцију кроз бављење пољопривредом.

Kао кориснице ИПАРД подстицаја у оквиру Мере 1, жене могу остварити бесповратну подршку у износу од 60 одсто. Уколико су млађе од 40 година, висина подстицаја је 65 одсто.

Директорка Управе за аграрна плаћања Биљана Петровић истиче да је потребно промовисати примере успешних жена у агробизнису, како би их имали што више.

Б.K.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије