Модерна од сутра на вакциналним пунктовима – по чему се разликује од вакцине Фајзер/Бионтек?

Moderna

Двеста хиљада дозе вакцине Модерна које су у Србију стигле прошле недеље као донација Пољске, од сутра ће бити доступне на вакциналним пунктовима широм земље. Очекује се и да ће у сваком тренутку бити призната од стране националне Агенције за лекове и медицинска средства (АЛИМС).

Вакцинација је могућа на свим вакциналним пункотивма и домовима здравља свакога дана, укључујући и дане викенда.

Како ова вакцина, до сада није била доступна у Србији и интересовање за њу није било тако велико, стога оно што многе занима јесте по чему се она разликује од вакцине компанија Фајзер/Бионтек, будући да су засноване на истој технологији преноса рибонуклеинске киселине (РНК).

РНК у виду нано честице садржи генетске инструкције како би наше ћелије саме почеле да стварају шиљак, тј. спајк протеин. Овај протеин је молекул који се налази на спољној страни коронавируса и који „лепљењем“ за наше ћелије изазива ковид 19. Један од начина на који имуни систем вашег тела препознаје коронавирус као уљеза јесте управо тзв. спајк протеин.

Једном када се састав вакцине (Фајзера или Модерне) нађе у телу, ћелије преузимају мРНК и прате упутства за стварање спајк протеина. Затим ћелија приказује спајк протеин на својој спољној површини слично као код коронавируса. Пошто су ови шиљасти протеини само део коронавируса, они не могу изазвати болест.

Када имуни систем види спајк протеин, препознаје га као уљеза и почиње да гради антитела против њега. Антитела су прилагођени протеини који помажу имуном систему да нападне било који вирус који носи тај спајк протеин.

Имуни систем затим складишти ова антитела, која се такође могу борити против правог вируса. Вакцина ни на који начин не утиче на ДНК наших ћелија, а имуни систем не напада ваше ћелије. Напашће само коронавирус који уђе у тело и носи исти такав спајк протеин.

Слична ефикасност

Обе вакцине имају високу ефикасност засновану на клиничким испитивањима на десетинама хиљада људи различитих раса и етничких група. Вакцина Фајзер/Бионтек штити 95 одсто људи који је приме од болести ковида, док Модернина вакцина има ефиканост од 94 одсто. У случају делта соја показало се да ефикасност Фајзера опада од 39 до 96 одсто, а Модерне од 65 до 95 одсто.

Обе вакцине такође штите од тешких клиничких слика код малог броја људи који развије ковид 19 након вакцинације. Ником од учесника клиничких испитивања који су примили једну од ове две вакцине, није била потребна хоспитализација.

Слични и нежељени ефекти

Фајзер и Модерна имају сличне нежељене ефекте. То су благи бол на месту убода, умор, главобоља, бол у мишићима, грозница, језа, бол у зглобовима, мучнина или повраћање.

Лјуди који пате од неке врсте алергије то морају пријавити пре примања било које вакцине, а у случају анафилактичког шока даје се ЕпиПен или друга епинефринска терапија. Сви који су имали тешке алергијске реакције су се потпуно опоравили.

С друге стране, што се тиче ретких и озибљнијих нус-појава обе вакцине, амерички Центри за контролу и превенцију болести прате извештаје о срчаним обољењима миокардитис и перикардитис код људи који су примили Фајзер и Модерну, посебно код адолесцената и особа до 30 година.

Према њиховом извештају, пријављени случајеви су били ретки и дешавали су се углавном код мушких адолесцената и млађих одраслих особа (од 16 до 30 година). Симптоми су се јављали у року од неколико дана након вакцинације, а пацијенти су обично добро реаговали на одмор и лекове.

Разлика у томе ко може да је прими

Вакцину Фајзер/Бионтек могу примити старији од 12 и више година, док Модернину вакцину могу примити старији од 18.

Међутим, вакцина компаније Фајзер/Бионтек недавно је одобрена за употребу у САД код деце од пет до 11 година, док су из компаније Модерна објавили да је вакцина била високоефикасна у клиничким испитивањима код деце.

Осим тога, Модернина вакцина још није одобрена ни за бустер дозу у САД. Могућ разлог лежи у томе, наводи Реутерс, што је ефикасност прве две дозе вакцине остала висока. Стручњаци наводе да се показало да трећа доза Модерне повећава број антитела, али да разлика између друге и треће дозе није довољна да би се одобрила бустер доза.

Још једна разлика је у томе што обе вакцине захтевају две дозе, али време између њих је различито. Друга доза Фајзера се прима најмање 21 дан после прве, док је време између две дозе Модерне најмање 28 дана.

Такође, обе вакцине захтевају специјализовано хладно складиштење, али Фајзер захтева много ниже температуре, тачније до -75 степени Целзијуса током транспорта и складиштења, што је много нижа температура од конвенционалних замрзивача у лекарским ординацијама и апотекама. Након што се одмрзне, Фајзер може наредних пет дана да стоји у обичном фрижидеру.

Модернина вакцина мора да се чува на -20 степени Целзијуса у типичном кућном замрзивачу. Једном отворена, Модернина вакцина може бити у фрижидеру наредних 30 дана и на собној температури наредних 12 сати.

Новавакс за алергичне на Фајзер и Модерну

Они који су пак, алергични и на једну, и на други вакцину треба да знају да је Европска унија наручила 200 милиона доза Новавакс вакцине, коју би требало да добију првенствено ове особе, навели су у Бриселу.

Белгијске здравствене власти, које су учествовале у набавци ове вакцине за своје грађене, наводе да се одобрење Европске агенције за лекове за коришћење америчког Новавакса очекује до краја године.

Додаје се да је у питању протеинска вакцина која делује на другачији начин од вакцине Фајзера и Модерне и да се очекује да „мали број оних који су имали алергијске реакције на мРНА вакцине, неће лоше реаговати на Новавакс као могућу бустер дозу“.

У Белгији, у којој је вакциниано 86 процената одрасле популације, односно око 8,5 милиона људи, наводе да се алергијска реакција на мРНК вакцине показала код мање од 1.000 људи.

Клиничка испитивања показију да је ефикасност Новавакс у заштити од инфекције око 90 одсто недељу дана након друге дозе, али и да је ефикасност несто нижа, до 60 процената, када је реч о бета соју.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.