Можда није најпознатији, али је најлепши у Србији: Због видиковца Каблар је постао “тесан” за туристе

Priroda i odmor

Ових дана ужурбано се ради на проширењу саобраћајница и паркинг простора за све посетиоце.

Можда није једна од најпознатијих, али сигурно једна од најлепших у Србији, планина Каблар налази се на само двадесетак километара од Чачка. Легенда каже да је њеним стазама ходао чак и Свети Сава, а на 889 метара надморске висине, краси је један од најлепших видиковаца са ког поглед пуца на величанствене меандре Западне Мораве.

Управо због свих лепота које Каблар нуди, ова туристичка локација последих година постала је тесна да прими све оне који воле да уживају о погледу са видиковца на прелепе пејзаже западне Србије.

Ових дана ужурбано се ради на проширењу саобраћајница и паркинг простора за све посетиоце. Улица која води до видиковца, у дужини од око 1.500 метара и ширине 5,5 метара, биће асфалтирана за 10 дана. Реконструкција приступне саобраћајнице на Каблару ће омогућити све већем броју посетилаца да безбедно дођу до једног од најлепших планинских врхова и видиковаца које Србија има.

  • Реализација овог пројекта је од огромног значаја за развој туризма у Овчарско-кабларској клисури, а о значају за мештане, који увелико раде на развоју сеоских домаћинстава за бављење туризмом, најбоље говори податак да су мештани засеока Чвркићи дозволили проширење пута на своје парцеле без новчане накнаде – рекао је Милун Тодоровић, градоначелник Чачка.

Изградња саобраћајнице и два паркинга је инвестиција вредна 80 милиона динара, а финансира је Влада Републике Србије преко ЈП “Путеви Србије”. Град Чачак је за потребе изградње паркинга откупио парцелу, а граде се два паркинг простора. Један је намењен за шест аутобуса, а други може примити 96 аутомобила, од којих је шест паркинг места предвиђено за возила за особе са инвалидитетом.

Врнчани броје 220 домаћинстава, а овом приликом су се мештани обратили локалној власти са жељом да се уради споменик јунацима Годунске битке, на брду Годуну и предали им идејно решење.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије