Момировић: Зауставили смо инфлацију и она сада полако иде доле

Tomislav Momirović

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић изјавио је данас да је у Србији већ неколико месеци присутан тренд снижавања цена и пада инфлације.

– Мислим да ће он у овом месецу бити највидљивији. Мислим да ће инфлација у јулу бити 12,5 и очекујем да ћемо инфлацију до краја године свести на до осам одсто, а да ћемо у првој половини наредне године успети да је доведемо у жељени оквир, између два и четири одсто – рекао је Момировић.

Он је истакао да увек храна највише утиче на инфлацију, а да земље које више свог дохотка троше на храну имају већу инфлацију. Како је рекао, уље је са 169 динара пало на 149, шећер је за осам динара јевтинији, док су јунаће и свињско месо појефтинили 30-40 година.

– Нисмо постигли свој циљ, али смо на путу. Зауставили смо инфлацију и она сада полако иде доле. По стандарду и економском развоју постајемо развијена земља средње Европе, полако стижемо Мађарску, Словачку, Пољску. То је предуслов да би постали као развијене земље Западне Европе – рекао је Момировић.

Додао је да ни у једном тренутку није била угрожена снабдевеност робом у Србији, чиме не могу да се похвале ни многе земље у ЕУ, а да је инфлација висока већ неко време у целој Европи, нарочито на истоку Европе.

– Јако је тешко у условима када имате рат у Украјини две највеће еврпске државе да исконтролишете инфлацију до краја. То се види у Србији, Мађарској и у свим земљама источне Европе. Инфалција је висока у свим земљама источне Европе. Треба гледати земље источне Европе. Код нас је мало нижа него у Мађарској, мало виша него у Бугарској, Пољској, али судбина нам је слична – поручио је министар.

Како је рекао, од 1. септембра имаћемо раст плата у здравству и просвети и то је најбољи начин за борбу против инфлације.

– До јануара имаћемо кумулативни раст плата у тим сегментима преко 20 одсто, што је много више од инфлације – закључио је министар.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs