Морнарица Новог Зеланда спасла двоје људи, који су због ковида били 18 месеци заглављени у Сингапуру

Singapur

Због здравственог стања двоје спасених нису могли да одлете на Нови Зеланд, а њихов све мањи банковни биланс отежавао је боравак у Сингапуру.

Новозеландска морнарица спровела је необичну спасилачку мисију како би извукла двоје људи који су били „заглављени“ у Сингапуру 18 месеци због ковида-19.

Због здравственог стања двоје спасених нису могли да одлете на Нови Зеланд, а њихов све мањи банковни биланс отежавао је боравак у Сингапуру.

Према документима објављеним у складу са Законом о званичним информацијама, мисија је организована након што се саветник Високе комисије Новог Зеланда у Сингапуру заузео у име пара, рекавши да је њихов положај „веома јединствен“ и да се плаши „да би се ситуација у којој су се нашли могла да постане и гора“.

Пар, је добио посебно изузеће да путује на броду Кентербери, на ком се у то време вршило реновирање у Сингапуру. Брод је напустио Сингапур у новембру 2021. Путовање је трајало 19 дана, што значи да пар није морао у карантин по доласку на Нови Зеланд.
Објављени владини мејлови показују забринутост да би мисија могла да створи незгодан преседан. Међутим, један званичник је написао да „то није евакуација Новозеланђана из југоисточне Азије као из Денкирка“.

– Ако успоставимо преседан у којем се људи који не могу да лете нађу на месту где се налази брод који иде за Нови Зеланд, са расположивим простором и медицинским особљем на броду, могу да живим са тим – навео је званичник у одвојеном мејлу.

Министарство спољних послова Новог Зеланда је навело да је случај подразумевао „веома специфичан и необичан сплет околности“ и одбило је да да више коментара.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.