Москва планира увођење фиксне цене своје нафте, за неке забрана продаје

Nafta

Русија разматра постављање фиксне цене за своју нафту као одговор на горњу границу цена руских сировина коју је наметнула Г7, преноси Блумберг , позивајући се на изворе упознате са ситуацијом, наводи РИА Новости.

„Москва разматра опцију увођења фиксне цене за бареле из земље или увођења максималног нивоа попуста на међународне брендове са којима се могу продавати“, пише агенција.

Обе опције, ако буду усвојене, биће предмет редовног прегледа, напомиње Блумберг.

Према речима једног од саговорника агенције, Русија настоји да купцима своје нафте понуди транспарентан механизам цена, који ће бити заснован на тржишном приступу. Тако, пише агенција, Кремљ настоји да избегне утицај ограничења на земље које купују руску нафту.

Агенција додаје да још нема сазнања о тачном нивоу цена. Извори су такође рекли да је у припреми председнички декрет којим ће се руским компанијама и свим трговцима који купују руску нафту забранити да је продају земљама које су део споразума о горњој цени.

Западне нафтне санкције ступиле су на снагу 5. децембра: Европска унија је престала да прихвата руску нафту која се транспортује морем, поред тога, земље Г7, Аустралија и ЕУ увеле су ограничење цене такве нафте на 60 долара по барелу.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs