Мултимедијални програм „Снешко Белић” у КЦ Апатин

Kvartet

У настојању да најмлађим суграђанима приближи свет музике и филма, Културни центар општине Апатин организује мултимедијални програм „Снешко Белић“. Програм ће бити одржан 26. фебруара 2022. године, од 11 часова, у Великој сали Културног центра Апатин. Улазнице по цени од 200 динара могу се купити на благајни, сат времена пре почетка програма.

Уз пројекцију анимираног филма, музички састав „Билитис“ уживо изводи музику компоновану управо за овај цртани филм.

Квартет „Билитис“ је настао у октобру 2014. године, а чине га Ксенија Башић (флаута), Ива Мајсторовић (виолина), Драгана Лончар (виола) и Милица Свирац (виолончело).

Као идеја за оснивање оваквог камерног састава послужио је класичан гудачки квартет. Пошто су флаута и виолина сличног тонског опсега, у техничком смислу је било изводљиво прву виолину заменити флаутом, која се по боји одлично уклапа са остала три гудачка инструмента.

Поред дела компонованих за гудачки квартет, „Билитис“ изводи и композиције оригинално писане за њихов састав. У нашој земљи не постоји ансамбл овог типа, па је његовим чланицама посебна част да представљају нека од најпознатијих дела камерне музике на нов и креативан начин. Једна од одлика овог састава јесте да је посебно оријентисан на музику XX и XXI века.

Све чланице овог квартета активно свирају, у оркестру опере Српског народног позоришта у Новом Саду, у оркестру Цамерата ацадемица и Војвођанском симфонијском оркестру. До сада су одржале низ целовечерњих концерата у нашој земљи.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs