Надзор пословања јавних предузећа биће дигитализован од следеће године

Digitalni marketing

Софтвер који то омогућава даће прилику Министарству привреде да прати шта се у јавним предузећима на локалу дешава и да на основу тих анализа креира добре пословне политике и планове.
Јавна предузећа у Србији од следеће године ће извештаје о пословању оснивачима достављати путем софтвера, који је за потребе Министарства привреде развио пројекат РЕЛОФ2 који подржава Влада Швајцарске.

То је речено на данашњој конференцији “Улога и значај надзорних одбора локалних јавних предузећа”, и истакнуто је да ће на тај начин бити дигитализован надзор на јавним предузећима.

Две године рада на софтверу

Државни секретар у Министарству приведе Драган Стевановић истакао је да Србија на изради тог софтвера није одустала ни у протекле две године, док се борила против пандемије изазване вирусом корона.

– У временима у којима смо били под притиском коронавируса, када смо морали да доносимо тешке одлуке, да бранимо јавни интерес, животе и здравље грађана, штитили привредни систем ове државе, нисмо заборавили да се бавимо стварима какве су корпоративизација, односно увођење реда у сектор јавних предузећа – рекао је Стевановић на конференцији.
После, истиче, две године рада на софтверу, од 2022. године Србија ће имати прве опипљиве резултате корпоративизације која је, наводи, спуштена на ниво локалних јавних предузећа.

Тај софтвер, објашњава, даће прилику Министарству привреде да прати шта се у јавним предузећима на локалу дешава и да на основу тих анализа креира добре пословне политике и планове.

Стевановић је истакао да људи у локалним самоуправама разумеју значај овог пројекта и да имају врло важну улогу у послу који ће омогућити здраве јавне финансије на локалу.

Боље пословне одлуке

– Свакако да надзорна тела нису обављала своју функцију или је не обављају како треба, али ово је шанса да то почне да се мења. Знам да ће бити отпора, јер знам како се тешко мењају навике, како је тешко суочити се са свим проблемима који се налазе у локалним предузећима. Наша дужност и обавеза је да се суочимо и да их превазилазимо – подвукао је Стевановић.

Помоћница министра привреде Дубравка Дракулић истакла је да је Министарство привреде 2019. године иницирало израду софтвера за дигиталну контролу пословања јавних предузећа на локалу, додајући да је ту иницијативу препознао РЕЛОФ.

Циљ тог софтвера је, каже, да се види шта је постигнуто уложеним средствима у јавним предузећима, да се омогући надлежнима у локалним самоуправама и у Министарству да доносе боље пословне одлуке.

Директорка пројекта РЕЛОФ2 Ана Јоловић истакла је да прави механизам корпоративног управљања почиње од активног учешћа његових власника, односно државе и локалних самоуправа, а активно учешће, указује, иде преко надзорних одбора. У претходном периоду, додаје, надзорни одбори у Србији у већини су испуњавали своју формалну улогу, али не и суштинску улогу.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови: