НАЛЕД апелује на привреднике да пређу на нови систем електронске фискализације

Fiskalna kasa

Национална алијанса за локални економки развој (НАЛЕД) апеловала је јуче на привреднике да пређу на систем електронске фискализације и набаве нове уређаје јер је остало још месец дана до његове примене.

– Обвезници електронске фискализације за месец дана биће занатлије, трговци, фризери, козметичари, молери, керамичари, спортски клубови. Исти рок остао је и јавној управи и привредницима који с њима послују да пређу на систем електронског прихвата и издавања фактура – наведено је у саопштењу.

Додаје се да ће те реформе унапредити наплату, а биће боља и контрола целог платног промета у земљи.

Продужења рока за обавезно коришћење нових каса, како је наведено, „не би требало да буде, а инспекције ће убрзо, како се чини, кренути да контролишу све обвезнике да ли су у новом систему фискализације“.

– Осим квалитетније услуге за потрошаче, овај систем донеће и значајне уштеде у новцу и времену које се раније трошило на штампање копија рачуна, чување контролних трака, архивирање, складиштење и годишње сервисирање фискалних каса – рекао је шеф Јединице за конкурентност у НАЛЕД-у Марко Данон.

Према речима Данона, е-фискализација растеретиће сваког одговорног трговца, јер их инспектори неће беспотребно обилазити и проверавати.

Из НАЛЕД-а апелују на књиговодствене агенције да помогну клијентима да се што пре прилагоде новом систему.

Захваљујући новом софтверском решењу, сваки фискални рачун у тренутку издавања биће забележен и на серверу Пореске управе, што ће помоћи контролним органима да јасно и правовремено уоче неуобичајено понашање и притисак преусмере на оне који крше закон.

Према подацима Пореске управе, прошле године неправилности у издавању рачуна откривене су у чак 41 одсто надзираних објеката који су зато привремено затворени.

У Хрватској, која је дигиталну фискализацију увела 2013. године, за првих шест година су, како је наведено, повећали ефикасност откривања неиздавања рачуна четири пута, иако им је нови систем омогућио да број контрола смање три пута и боље искористе ресурсе пореске управе.

У Србији ће бољој наплати пореза допринети и ефикаснија контрола над разменом фактура путем новог централизованог информационог система за слање, пријем и чување електронских фактура.

Од 1. маја, више од 10.000 корисника јавних средстава прелази на нови модел електронског фактурисања, а до јануара 2023. придружиће им се и свих 125.000 обвезника пореза на додату вредност (ПДВ).

Тај систем заступљен је у готово свим европским земљама, а поред Србије још 80 земаља у свету се налази у некој од фаза примене или увођења.

– Од када је најављено увођење е-фактура, НАЛЕД је у сарадњи са Министарством финансија и уз финансијску подршку Британске амбасаде, путем пројекта ‘Мали бизнис информатор’, организовао више од 30 едукативних ;радионица и обука за коришћење новог система. Укупно је кроз обуке прошло око 2.000 полазника из јавног и приватног сектора, док видео туторијали бележе више од 50.000 прегледа – наведено је у саопштењу.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.