НАЛЕД: Поједностављањем уплате пореза до уштеде новца

Porez

Више од 250.000 предузетника у Србији годишње обаве чак 10,7 милиона плаћања ка држави на име пореза и доприноса, а како би се смањио простор за грешке, али и уштедело време и новац, НАЛЕД препоручује успостављање уплате на један, уместо четири рачуна.

Предузетници и држава губе више од 260 милиона динара на прекњижавање погрешно уплаћених пореза и доприноса, показала је нова анализа спроведена у оквиру програма СтарТећ за подршку иновацијама и дигиталној трансформацији привреде Србије, саопштили су из НАЛЕД-а.

Процес прекњижавања захтева и ангажман не тако малог броја службеника Пореске управе који морају да упореде уплате и дуговања, донесу решење и обаве књижење, а сваки захтев за прекњижавање у просеку значи трошак од 5.280 динара

“Да је број грешака повезан са бројем уплатних рачуна можемо да видимо по томе што је број прекњижавања код паушалаца и “књигаша” који не исплаћују себи зараду, а имају четири уплатна рачуна 2,5 на 10 предузетника, док је код предузетника који исплаћују личну зараду и имају само два уплатна рачуна, број поднетих захтева 0,1 на 10 предузетника”, наведено је у саопштењу НАЛЕД-а.

Највише уплата обаве две групе предузетника – паушалци и предузетници који воде пословне књиге, али себи не исплаћују личну зараду, а постојећа процедура им намеће да обавезе уплаћују на чак четири рачуна.

Уколико желе да себи уплаћују и бенефицирани стаж имају и додатни, пети рачун.

Препорука је НАЛЕД-а успостављање уплате на један уместо четири рачуна, чиме би се не само уштедело време и новац за радњу коју предузетник обавља сваког месеца, већ би се смањио и простор за грешке.

Потпредседник НАЛЕД-овог Савеза за фер конкуренцију и партнер у компанији КПМГ, која је израдила анализу за потребе НАЛЕД-а Игор Лончаревић казао је да је Пореској управи током 2021. поднето 50.000 захтева за прекњижавање што је у односу на 10,7 милиона уплата мање од пет одсто, али, додао је, када се то посматра у односу на број предузетника, види се да на 10 предузетника има два захтева за прекњижавање.

Анализа КПМГ-а и НАЛЕД-а разрађује три опције увођења обједињене уплате и њихове предности и изазове.

Препорука је да се предузетницима омогући једноставнија уплата према свом ПИБ-у, уз добијање јединственог БОП-а (број одобрења за плаћање) за сваки месец, што би и институцијама (ПУ, ПИО, РФЗО и др.) олакшало праћење уплата и старости дуга.

Такође, на овај начин отворио би се простор и за аутоматизацију процедура за еБоловање, породиљско одсуство и др.

“У прилог идеји за увођење обједињене уплате иде и то што не захтева промене закона већ само измену правилника којим би био уведен јединствени рачун док би ПУ и Управа за трезор протоколом уредили преусмеравање средстава појединачним институцијама”, рекао је Лончаревић.

Нагласио је да то значи да одговорност за правилну расподелу новца више не би била на предузетницима него на држави.

Лончаревић је објаснио и да би јединствени рачун користили паушалци и предузетници који не исплаћују себи зараду док би предузетници са личном зарадом на овај рачун уплаћивали порез, а на други остале обавезе.

СтарТећ је трогодишњи пројекат за подршку иновацијама и дигиталној трансформацији привреде у Србији који спроводи НАЛЕД, у сарадњи с Владом Србије, а финансира компанија Филип Морис у Србији.

Циљ пројекта је убрзање раста предузетника, микро, малих и средњих предузећа и трансформација традиционалне економије у дигиталну, наведено је у саопштењу.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs