НАЛЕД утврдио 12 реформских приоритета до 2025.- Фокус на спровођењу зелене агенде, унапређење услова за инвестирање и квалитета доношења прописа

Biznis

Подршка спровођењу зелене агенде, унапређење услова за инвестирање и изградњу и унапређење квалитета доношења прописа, три су кључна реформска приоритета од укупно 12 које су изабрали чланови Националне алијансе за локални економски развој (НАЛЕД) у стратешком плану за период 2022-2025 који је представљен на завршној седници годишње скупштине организације.

Међу приоритетима које ће НАЛЕД заговарати у наредним годинама су и даљи развој еУправе и еПословања, сузбијање сиве економије, унапређење јавних финансија, доношење и спровођење мера за развој предузетништва и иновација, подршка привреди на локалу, подстицање регионалне сарадње, као и ЕУ интеграција у областима значајним за привреду, развој здравства, пољопривреде и прехрамбене индустрије.

Председник Управног одбора НАЛЕД-а Владислав Цветковић истакао је да су иза организације четири успешне године током којих је сваке године у просеку реализовано 92% активности из претходног стратешког плана.

Она је навео да је НАЛЕД допринео спровођењу великих, системских реформи, као што су увођење система еШалтер, унапређење електронских грађевинских дозвола, реформа сезонског рада у пољопривреди, еИнспектор и еФактуре и покренуте су нове попут развоја Програма дигитализације здравства, система еАграр и еПростор. Покренут је и низ важних иницијатива као што су пилот пројекти за управљање различитим врстама отпада, програма подршке иновацијама СтарТецх и Националне иницијативе за безготовинско плаћање, кроз који је подржано увођење еФискализације и безготовинског плаћања на 25.000 локација малих трговаца и институција.

– Само током 2021. наш стручни тим је радио на спровођењу чак 44 пројекта за унапређење услова пословања и економски развој, уз подршку међународних донатора и наших чланова. На основу анализа и сагледавања окружења, кроз процес консултација са чланством, партнерима, цивилним друштвом, медијима и запосленима креирали смо нову стратегију развоја до 2025. – казао је Цветковић.

Како је објаснио, дефинисано је 12 циљева груписаних у две области односно нивоа деловања – хоризонтални и вертикални, којим се обезбеђује унапређење јавних политика и услуга у различитим секторима, на локалном, националном и регионалном нивоу, а све то под окриљем ЕУ интеграција.

НАЛЕД има 316 чланова из редова привреде, локалних самоуправа и организација цивилног друштва који директно доприносе осмишљавању и реализацији реформских иницијатива у оквиру шест тематских савеза – за фер конкуренцију, еУправу, заштиту животне средине, имовину и инвестиције, храну и пољопривреду и здравство, а од прошле године нови члан НАЛЕД породице је и БФЦ клуб, тело које тренутно окупља 25 градова и општина са повољним пословним окружењем.

У протеклој години, НАЛЕД је био члан 30 радних група владе Србије за израду стратегија, закона и подзаконских аката.

– Велики рад НАЛЕД-а је један од главних разлога зашто је Србија виђена као добро место за пословање. Доказ за то су све веће директне стране инвестиције. Постоји разлог зашто је у последњих пет година Србија привукла око половине страних инвестиција у региону – рекао је амерички амбасадор Кристофер Хил.

Истакао је да су у претходних пет година директне инвестиције из САД у Србији достигле више од четири милијарде долара и настављају да расту.

– Али, Србија не може да се ослони само на скорашња побошљања. Одрживост раста на дуги рок захтева даљу посвећеност реформама које доприносе пуном усклађивању Србије са ЕУ – рекао је Хил.

На Скупштини НАЛЕД-а традиционално су додељена годишња признања Стрела кључним партнерима из међународне заједнице за допринос економском развоју Србије и ангажовање на пољу унапређења привредног амбијента. Главна саветница Европске банке за обнову и развој у Србији Јелена Ћирковић награђена је за подршку реформи инспекција, покретањем система еИнспектор који је умрежио више од 40 републичких инспекција, као и оснивање Јединственог контакт центра за пријављивање сиве економије који годишње прими и обради око 20.000 представки.

Признање је заслужила и за подршку инцијативи еГрађанин која је помогла популаризацију услуга еУправе у 140 локалних самоуправа, као и за развој платформе за електронску регистрацију пољопривредних газдинстава и подношење захтева за субвенције (еАграр). Амбасадор Белгије Кун Адам истакао се протеклих година као активни заговорник локалног развоја и културног туризма у Србији. Прихвативши улогу покровитеља Етно мреже и учешћем у активностима на очувању културног наслеђа подржао је НАЛЕД-ове напоре на оснаживању женског предузетништва и друштвено – економске афирмације жена са села које се баве израдом традиционалних рукотворина, чиме је заслужио признање НАЛЕД Стрела.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs