Народна банка предвиђа постепени пад инфлације од другог тромесечја

Narodna banka Srbije

Према подацима Републичког завода за статистику, инфлација је у децембру 2021. на месечном нивоу износила 0,4%, док је у односу на децембар 2020. године износила 7,9%. Просечна годишња инфлација у 2021. години износила је 4%. Народна банка Србије процењује да ће се у првом тромесечју ове године инфлација вероватно кретати око децембарског нивоа (7,9% међугодишње), након чега ће почети постепено да пада и очекује да ће се у трећем кварталу вратити у границе циља од 3% плус/минус 1,5%.

– Од другог тромесечја очекујемо њен постепени пад, док би у границе циља требало да се врати током трећег тромесечја. Крајем године очекујемо међугодишњу инфлацију око централне вредности циља од 3%, а с обзиром на високу базу из 2021. године, постоји могућност да се крајем године укупна инфлација нађе и у доњој половини циљаног распона од 3,0 ± 1,5% – наводе из НБС.

Како додају, ризици у погледу инфлације у наредном периоду односе се пре свега на кретања цена примарних пољопривредних производа, светске цене енергената, брзину глобалног економског опоравка и дужину трајања проблема у глобалним ланцима снабдевања.

– Када је реч о домаћим ризицима, инфлација ће у највећој мери зависити и од исхода наредне пољопривредне сезоне, која је за потребе пројекција претпостављена на нивоу просечне. То подразумева благ раст пољопривредне производње у односу на 2021. годину, која је због суше била слабија од просека – саопштавају.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs