Наса тражи добровољце спремне да се опробају у строгој једногодишњој симулацији живота на Марсу

Искуство астронаута који ће се наћи на некој будућој мисији на Марс, коју НАСА увелико планира, у многоме ће се разликовати од досадашњег. Зато Америчка агенција за истраживање свемира тражи добровољце који су спремни да се опробају у строгој једногодишњој симулацији живота на Марсу, али прво овде на Земљи.

Америчка агенција за истраживање свемира тражи четири особе које ће учествовати у једногодишњој симулацији познатој као „Аналогна“ (Analog), пише Индипендент.

У јесен 2022. године, они који буду одабрани, започеће мисију „симулације живота у удаљеном свету“.

Грејс Даглас, научница Насиног свемирског центра „Џонсон“ у Хјустону, где ће се мисија одржати, оценила је да је ова симулација критична за тестирање решења за потребе сложеног живота на површини Марса.

  • Симулације на Земљи ће нам помоћи да разумемо и супротставимо се физичким и менталним изазовима са којима ће се астронаути суочити пре него што оду, истакла је Дагласова.

У Наси се надају да ће три једногодишње мисије, назване “Crew Health and Performance Exploration Analog” (испитивање здравственог стања и учинка посаде), такође помоћи у припремном испитивању путовања на Месец.

Четири срећника и срећнице ће живети и радити у Марсовој дини Алфа (Mars Dune Alpha), бази која се простире на 1.700 квадратних метара, и бавиће се „стресорима из околине“, као што су ограничени ресурси, квар опреме и питања комуникације.

Осим тих задатака који не звуче баш примамљиво, испуњавање Насиних строгих критеријума још једна је не баш забавна ствар.

Агенција за истраживање свемира тражи „здраве, мотивисане држављане Сједињених Америчких Држава или резиденте који су непушачи, старости од 30 до 55 година и који добро познају енглески језик“.

Такође, неопходно је имати завршен мастер из математике, инжењерства, технологије и науке. Благо одступање од овог захтева је могуће.

На веб-страници о процесу пријављивања за мисију, Наса наводи да одређени лекови не могу да дођу у обзир за узимање током симулације: лекови за крвни притисак, разређивање крви, лекови против епилептичних напада, против алергија, инсулин, помоћна средства за спавање, антидепресиви, лекови за анксиозност.

Они који испуњавају све ове услове и не смета им могући ризик од „мањих непријатности“ и „физичких повреда“, имају рок до 17. септембра да се пријаве.

Процес одабира траје 13 месеци.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs