Настављене консултације у парламенту

Narodna skupština

У Скупштини Србије данас су настављене консултације председника републичког парламента Ивице Дачића са представницима изборних листа, које су ушле у парламент после избора, о конститутивној седници која ће бити одржана у понедељак, 1. августа.

Консултацијама присуствују представници СНС, СПС, ССП, Демократске странке, Нове ДСС, Двери, Заветника, Народне странке, коалиције Морамо, СВМ.

Председница Заветника Милица Ђурђевић Стаменковски изјавила је данас да та странка инсистира да добије председничко место у скупштинском Одбору који се бави Србима у региону и дијаспори, као и да ће подржати кандидата коалиције „Нада“ за једног од потпредседника Скупштине, Божидара Делића.

Нешто после 14 сати одређена је пауза, да би, како је рекла Ђурђевић, представници посланичких клубова дефинисали приоритете приликом додељивања чланства у скупштинским одборима.

Консултације ће се наставити данас поподне, али и сутра, додала је она.

„Састанак је обележила краћа дискусија, усмерена ка одлуци да ли ће бити додељено и седмо потпредседничко место на чему су инсистирали ДС, Морамо, Не давимо Београд и Народна странке, које желе да имају своје потпредседничко место“, рекла је Ђурђевић.

Додала је да они нису улазили у те њихове амбиције и да сматрају да одлука треба да се донесе у складу са Пословником и досадашњом праксом.

Истиче да ће након паузе предати списак Одбора које Заветници сматрају приоритетним.

„Тражили смо место заменика одбора за КиМ, и за здравље и породицу, јер сматрамо да су компатибилни са нашим програмом, али инсистирамо на председничком месту Одбора за Србе у дијаспори и региону“, казала је Ђурђевић и додала да њихов посланички клуб има 10 чланова и неће имати кандидати за потпредседника Скупштине.

Консултације су почеле јуче.

СПС ће имати свог кандидата за потпредседника Скупштине

Потпредседник СПС-а Ђорђе Милићевић каже да ће посланички клуб „Ивица Дачић – СПС“, који ће имати 23 посланика, имати и свој предлог за потпредседника Скупштине, али да о персоналним решењима још нису разговарали.

Милићевић је новинарима у Скупштини рекао да се данас углавном разговара о, како каже, конструктивним предлозима које су јуче изнели представници СНС-а, а који имају и највећи број посланика.

„Сваки састанак који има за циљ да дођете до компромисног решење не може трајати кратко. Јуче смо имали прву рунду разговора и окупили све релевантне чиниоце, данас се припремо за прву конститутивну седницу и разговоре ћемо наставити и током сутрашњег дана. Не постоје велики проблеми и неспоразуми, суштина је да дођемо до компромиса уз уважавање различитости“, казао је Милићевић.

Навео је и да ће конститутивна седница почети у понедељак када ће бити обављено верификовање мандата и полагање заклетве нових посланика, а да ће се у уторак бирати о председник, потпредседници, генерални секретар, председници и чланови радних тела Скупштине, као и чланови делегација.

„Не можемо да претпоставимо да ли ће трајати и у уторак и у среду или ћемо успети да све завршимо у уторак“, казао је Милићевић.

Обрадовић: Желимо председника Одбора за здравље и породицу

Председник Двери Бошко Обрадовић рекао је да њихов посланички клуб зразио жељу да председава Одбором за здравље и породицу, додајући да је његов став да потпредседници парламента из редова опозиције треба да буду са листи које су се најбоље рангирале на изборима 3. априла.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.