Настављено суђење Дијани Хркаловић: Прегледан снимак разговора Огњановића и Милорадовића

Dijana Hrkalović

У Специјалном суду у Београду је прегледом видео-снимка настављено суђење бившој државној секретарки МУП Дијани Хркаловић поводом оптужби да је искоришћавањем свог положаја у МУП-у кочила истраге и процесуирање криминалаца, а са њом су на оптуженичкој клупи још двојица бивших полицајаца.

На снимку који је настао у склопу оперативне обраде “Мангуста”, а који је доказ у овом поступку, види се и чује како разговарају адвокат Драгослав Миша Огњановић и Драгослав Милорадовић. Обојица су касније убијена, а снимак је настао 2018. године. Тужилаштво у оптужници тврди да је Хркаловић наложила Миленковићу да избрише 39 минута са тог снимка, у току којих се помиње Хркаловић.

Видео-снимак траје скоро два сата, а на њему се чује да Огњановић и Милорадовић између осталог причају о Луки Бојовићу, Хркаловићкиним састанцима са Дарком Елезом, Вељи, али и њеним експлицитним фотографијама.

Наиме, Огњановић је причао да је Хркаловић неком полицајцу слала своје фотографије на којима је оскудно обучена, те да је он Огњановићу само показао те фотографије из своје руке.

У једном тренутку чује се како Огњановић каже “постојало је седам места, а Хркаловић се побринула за пет”, а за ову реченицу тужилаштво тврди да је доказ да је Хркаловић уништила видео-материјал са пет камера које су снимиле убиство Властимира Милошевића.

За убиство Милошевића су били оптужени Вељко Беливук и Марко Миљковић, али су ослобођени оптужбе.

Такође, Огњановић је рекао за Хркаловић да има дијагнозе. Бранилац оптужене Хркаловић Владимир Ђукановић је рекао да прегледани снимак нема никакве везе са оптуженом, док је Хркаловић рекла “није ми било пријатно да слушам, по мени ово није ништа специјално и ништа вредно коментарисања”.

Следеће суђење заказано за 20. фебруар

Судија је следеће суђење заказала за 20. фебруар. Оптужена Хркаловић, као и некадашњи начелник Полицијске управе Нови Сад Милорад Шушњић и другооптужени бивши начелник за специјалне истражне методе Дејан Миленковић су током изношења своје одбране негирали извршење кривичних дела која им се стављају на терет.

Хркаловић је раније негирала да познаје вођу организоване криминалне групе Вељка Беливука, као и да има везе са убиством Властимира Милошевића, 30.јануара 2017. године у центру Београда, познатије као убиство на шинама.

Она је такође негирала наводе да је наложила начелнику новосадске полиције да Дарка Елеза стави под оперативну одбраду како би га заштитила да не могу друге полицијске управе да га надзиру.

Њен бранилац адвокат Владимир Ђукановић је раније суду предложио саслушање тадашњег министра унитрашњих послова Небојше Стефановића као сведока, као и бивше Више јавне тужилтељке Наташе Кривокапић и бившег директора полиције Владимира Ребића.

Суд је Дијани Хркаловић укинуо кућни притвор са електронским надзором 6.јуна у ком је била од 31. марта и одредио јој меру забране напуштана боравишта.

Оптужним предлогом Тужилаштва за организовани криминал Хркаловић се терети због два кривична дела трговина утицајем у продуженом трајању, због чега је тужилаштво тражило да јој суд изрекне казну затвора од пет година. За Миленковића тужилац је тражио годину дана затвора, а за Шушњића две године затвора.

Касније је Беливук правоснажно ослобођен од тих оптужби, а сада је у притвору и оптужен је за најбруталнија кривична дела као вођа криминалне групе “Принципи”, међу којима је пет тешких убистава, док се за још два воде истраге.

Оптужним предлогом Хркаловић се терети да је тражила Шушњићу након подношења кривичне пријаве Желимира Крештелице 1. децембра 2017. године против Елеза, да се Елез стави на мере тајног надзора.

Хркаловић се терети и да је са бившим начелником Полицијске управе Нови Сад Милорадом Шушњићем неовлашћено прислушкивала Дарка Елеза, који је недавно изручен из Србије Босни и Херцеговини због низа, тамо почињених, кривичних дела.

На тај начин су, како се сумња, утицали да Елез не дође под обраду других полицијских одељења, те да се спречи да се према њему обаве друге мере попут тајне пратње.

Све наводе кривичних пријава против ње Хркаловићка је негирала на саслушањима у Тужилаштву за организовани криминал.

Шушњић се такође терети за кривично дело трговина утицајем, а Миленковић за кривично дело злоупотреба службеног положаја.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs