НАТО неће ризиковати отворени рат са Русијом

Јенс

Генерални секретар НАТО, Јенс Столтенберг, поновио је јуче да ће Алијанса наставити да испоручује војну опрему Украјини, али да неће слати своје трупе у Украјину, укључујући и мировну мисију, и тиме ризиковати ширење рата и отворени сукоб са Русијом.

”Ми подржавамо мировне напоре у Украјини, позивамо председника Путина да повуче своје снаге, али немамо планове да распоредимо НАТО трупе у терену у Украјини”, поручио је Столтенебрг.

После данашњег ванредног састанка министара одбране земаља чланица НАТО, Јенс Столтенберг, је поновио позив Алијансе Русији да заустави напад и повуче војску са територије Украјине и нагласио залагање савезника за мирно решење и подршку преговорима који се воде између Украјине и Русије.

”Истовремено ми подржавамо Украјину, јер оно што могу да постигну за преговарчким столом је блиско повезано са ситуацијом на ратишту”, оценио је Столтенберг.

Он додаје да не би требало спекулисати исходом преговора Москве и Кијева , али и оцењује да значајан отпор који Украјина пружа, подржана партнерима са Запада, даје јој могућност помака у преговорима са Русијом.

Министри одбрана земаља чланица НАТО потврдили су своју одлучност да наставе са “значајним испорукама критично важне војне опреме” Украјини, као и са финансијском и хуманитарном подршком.

Истовремено, министри су донели одлуку да наставе јачање НАТО снага посебно у источном делу Алијансе.

“Суочени са новом реалношћу у безбедности морамо да за дужи период ресетујемо заједничку одбрану и одвраћање. Данас смо задужили наше војне заповеднике да развију опције широм свих области од земље, преко неба и мора до свемира и интернета”, каже Столтенберг.

Он наводи да НАТО у овом тренутку има ”стотине хиљада војника у повишеном стању приравности”, да у Европи има 100 хиљада САД трупа, а да је око 40 хиљада војника под директном НАТО командом углавноим у источном делу Алијансе.

”Москва не треба да сумња у то да нећемо толеристи било какав напад на суверенитет и територијални интегритет савезника”, каже Столтенберг.

Наводећи планове о даљем значајном повећању броја војника на истоку Савеза, као и јачање ваздушних снага, укључујући противваздушне и ракетне системе одбране, више ратних бродова, подморница и носача авиона са сталним присуством, као и чешће и обимније војне вежбе, генерални секретар НАТО позива чланице Алијансе на већа издвајања за одбрану.

“Све ово захтева значаније инвестиције од минумум два процента БДП савезника на одбрану”, поручио је Столтенберг.

Јенс Столтемберг је најавио и ванредни самит НАТО лидера који ће се 24. марта одржати у Бриселу, а на коме ће бити речи како о даљој помоћи Украјини тако и о јачању одбрамбених способности Алијансе у будућости.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије