НАТО појачава патроле у Балтичком мору након оштећења подморске инфраструктуре

Pojačana kontrola

НАТО је саопштио данас да појачава патроле у Балтичком мору након недавних инцидената у вези са подводном инфраструктуром у том региону.

„Повећане мере укључују додатне извиђачке летове, укључујучи поморске патролне авионе и дронове. Поред тога, шаљу се и четири НАТО ловца у то подручје“, наводи се у саопштењу Алијансе.

Вршилац дужности портпарола НАТО-а Дилан Вајт рекао је да Алијанса наставља да пажљиво прати ситуацију и остаје у блиском контакту са партнерима у Естонији, Финској и Шведској.

„НАТО ће наставити да прилагођава свој поморски положај у Балтичком мору и предузеће све неопходне кораке да савезници буду безбедни“, поручио је Вајт.

Гасовод и телекомуникациони кабл који повезују Финску и Естонију покидани су 8. октобра, што је, како фински истражитељи верују, била намерна саботажа.

Према писању локалних медија, фински државни врх верује да је Русија одговорна за саботажу.

У исто време је оштећен и подводни комуникациони кабл који повезује Естонију и Шведску, а шведски министар одбране Карл Оскар Болин рекао је није дошло до потпуног прекида, већ да је направљена делимична штета на каблу.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs