Научници забринути! Највећи активни вулкан на свету, после 37 година, могао би да се пробуди

Велико острво Хаваја, дом највећег светског активног вулкана Мауна Лое, погодило је у недељу 34 земљотреса. Иако је већина била ниске магнитуде, а ниједан довољно снажан да изазове цунами, научници су упозорили грађане да је могућа ерупција Мауна Лое у блиској будућности, пише “Хил”.

“Иако ерупција Мауна Лое није иминентна, сада је време да се преиспитају лични планови за ерупцију”, навели су научници Хавајске вулканске опсерваторије у саопштењу. “Слично припремама за сезону урагана, имати план за ерупцију унапред помаже током ванредне ситуације”.

Највећи активни вулкан на Земљи Мауна Лоа, чије име на хавајском значи “дуга планина”, досеже висину од 4.170 метара, а протеже се пет километара испод Централног Пацифика до океанског дна. Вулкан покрива половину острва.

Велико острво Хаваја дом је још три активна вулкана, Kилауее, Мауна Kее и Хуалалаија. Kилауеа еруптира од децембра.

Научници су забринути због стопе којом деформације, или промене површине вулкана, погађају Мауна Лоу, као и његова сеизмичност, или учесталост земљотреса. Велико острво имало је више од 744 потреса у последњих месец дана.

“Данас људи имају спремне торбе са нужним стварима у случају да морају да напусте кућу због евакуације. Можда ћете желети да понесете важна документа, попут матичног листа рођења, правних папира и лекове”, навели су из УСГС.

Према Хавајској вулканској опсерваторији, Мауна Лоа еруптирала је 33 пута од 1843. Последња ерупција трајала је од 25. марта до 15. априла 1984.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs