Научници упозорили! Падаће пластичне кише, штета ће бити неповратна

Tmurno vreme

Јапански научници попели су се на две планине и истраживали састав облака. Оно што су открили отвара више него озбиљну тему која у многоме може да одреди нашу будућност.

Микропластика, односно мале пластичне честице мање од 5 мм раширене су широмсвета – у води, на копну, у ваздуху, али како је показало ново истраживање – и у облацима. Честице микропластике долазе из индустријских отпадних вода, текстила, синтетичких аутомобилских гума, производа за личну хигијену и слично, а све је више доказа о њиховом штетном деловању на здравље људи.

Микропластика се тако повезује с туморима, негативним утицајем на срце и плућа, а познато је да је да опасна и за околину.

Да је микропластика присутна и у облацима показало је недавно спроведено истраживање јапанских научника. У оквиру студије, попели су се на планине Фуџи и Оyаму како би скупили воду из облака, након чега су анализирали узорке како би одредили њихова хемијска и физичка својства. Резултати су показали како се у литру воде налази између 6,7 и 13,9 комада пластике, а идентификовали су девет различитих врста полимера и једну врсту гуме у микропластици у ваздуху, величине од 7,1 до 94,6 микрометара.

Када микропластика доспе у горње слојеве атмосфере и буде изложена ултраљубичастом зрачењу сунчевог светла, она се разграђује чиме доприноси ефекту стаклене баште, објаснио је главни аутор студије Хироши Окоши са Универзитета Васеда. Честице микропластике које су присутне у облацима, наравно, враћају се на Земљу.

Загађују копно, воду и храну

Научници такве кише називају „пластичним кишама“ и оне загађују копно и воде, односно море, али и све што људи једу и пију па је јасно да на крају такве микрочестице заврше и у нашим телима.

Како је упозорио Окоши, ако се не крене са решавањем овог проблема проактивно, еколошки ризици постаће стварност, изазивајући неповратну и озбиљну штету у будућности.

На „Дејли мејлу“ кажу да су механизми транспорта микропластике и даље нејасни, док је истраживање микропластике у ваздуху прилично ограничено тако да нема сумње како ће се научници у будућности више бавити овим проблемом, а постоји и нада да ће се временом пронаћи и неко решење да се количина опасних микрочестица смањи.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs