Нафтогас преко америчког суда тражи од Русије одштету од пет милијарди долара због губитка имовине на Криму

Naftagas

Украјинска државна компанија за нафту и гас Нафтогас саопштила је данас да је поднела тужбу против Русије, америчком Окружном суду у Колумбији, због губитка имовине на Криму, тражећи одштету од 5 милијарди долара.

У саопштењу објављеном на Телеграм каналу, компанија је саопштила да је поднела тужбу америчком суду на основу одредби Њујоршке конвенције из 1958. године, преноси Кијев индепендент.

Ова конвенција омогућава Нафтогасу да поднесе захтев за извршење претходне судске пресуде против Русије у земљама у којима се налазе руска средства, саопштила је компанија.

Стални арбитражни суд у Хагу наложио је 13. априла Русији да плати пет милијарди долара одштете за губитак имовине Нафтогаса на Криму.

„Русија мора да се придржава ове одлуке у складу са обавезама према међународном праву“, рекао је генерални директор Нафтогаса Алексиј Чернишов.

Москва, међутим, до данас није поступила по одлуци суда да исплати одштету.

„Пошто Русија није добровољно исплатила Нафтогасу средства предвиђена судском одлуком, намеравамо да искористимо све расположиве механизме за прикупљање ових средстава. Тренутно радимо на томе у Сједињеним Америчким Државама и другим јурисдикцијама“, рекао је Чернишов.

У фебруару су руски заступници на Криму одобрили заплену стотина вредних некретнина у украјинском власништву на окупираном полуострву.

Руска Федерација окупирала је полуострво Крим 2014. године након Евромајданске револуције, којом је свргнут проруски лидер Виктор Јанукович, подсећа украјинска агенција.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs