Нашим произвођачима отворена могућност извоза воћа и поврћа у САД

Домаћим произвођачима, прерађивачима и дистрибутерима свежег, смрзнутог и прерађеног воћа и поврћа из Србије доступна је јединствена електронска платформа за извоз хране на тржиште Сједињених Америчких Држава (САД). Платформа је креирана у оквиру заједничког пројекта “Подршка диверзификацији извоза пољопривредног и прехрамбеног сектора Западног Балкана и Источне Европе” Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО), Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) и Развојне агенције Србије.

Захваљујући електронском “Водичу за извоз воћа и поврћа на тржиште САД”, платформа пружа могућност постојећим и потенцијалним извозницима у сектору производње и прераде воћа и поврћа да, на једном месту, сазнају све неопходне информације о припреми и извозу на тржиште САД.

“Због ограничења услед пандемије ЦОВИД 19 и смањених могућности за одржавање едукација и тренинга компанија, ова прва домаћа платформа за извознике свежег, смрзнутог и прерађеног воћа и поврћа представља јединствен извор информација о тржишту САД, уз могућности да компаније добију информације из прве руке од водећих експерата у индустрији хране код нас”, рекао је Радош Газдић, вд директора Развојне агенције Србије.

Из Развојне агенције пдосећају да је САД друго највеће светско тржиште хране, после НР Кине. Процена вредности тржишта хране у САД је 924,4 милијарди УСД за 2020. годину у поређењу са Кином 1.251 милијарди УСД и трећим тржиштем на свету – Индијом са 463 милијарди УСД. Очекује се да ће тржиште хране у САД расти по годишњој стопи од 1,8%, док ће онлине продаја са тренутних 7% скочити на 11.2% укупне продаје хране у САД, што представља изузетан потенцијал за унапређење продаје прехрамбених производа домаћих произвођача на овом тржишту.

Б. К.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs