Најава изградње православне цркве у Пригревици

Prigrevica

После добијања потребног благослова за грађење храма од стране Његовог Преосвештенства Епископа бачког Господина Иринеја, у претходним годинама, отпочети су припремни радови за израдњу цркве. Идејни пројекат сачинио је господин Сава Ристић, син покојног Предрага Ристића, који је пројектовао храм Сабора Светих апостола у Апатину. Половином октобра 2021. године почело је рушење зграда старе школе, стрељане и диска. Половину радова у вредности од милион динара финансирала је општина Апатин, док је други део радова исте вредности дар фирме ,,Джими-комерц” из Пригревице. Тренутно је Црквена општина Апатин у процесу прибављања грађевинске дозволе, како би главни пројекат храма Свете великомученице Марине био готов, те да се пређе на избор извођача радова.

Пригревица је изванредан пример како се народ одазвао да помогне изградњу своје цркве. За само два и по месеца скупљено је преко два милиона динара на основу уплатница, које су подељене мештанима. Иза овог пројекта стала је и општина Апатин, која је и до сада помагала припремене радове. Локална самоуправа је платила израду главног пројекта, учествовала је у рушењу објекта старе школе и делу средстава потребних за изливање темеља. Из локалне самоуправе најављују да ће наставити финансирање изградње храма.

У наредном периоду биће отпочето изливање темеља, за које су обезбеђена потребна средства. После освећења темеља, које ће извршити Епископ, прелази се на градњу храма и кровопокривање. Мештани Пригревице се надају да ће се следећег Божића служба обавити у новосаграђеном храму.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs