Највише хране на Балкану бацају Црногорци

Hrana

С обзиром на број становника, у Црној Гори се баца највише хране у односу на остале државе бивше Југославије, упозорила је црногорска Банка хране.

Према извештају Уједињених нација, једна особа у просеку годишње баци 83 килограма хране, наводи се у саопштењу Банке хране.

Велике количине не бацају само домаћинства, већ и трговине и угоститељски објекти, преноси РТЦГ.

  • Зато све већи број држава законски обавезује трговине и угоститељске објекте да не бацају храну, већ да је донирају онима којима је потребна. У Црној Гори не постоји овакав закон, пише у саопштењу поводом Међународног дана подизања свести о бацању хране.

Председница Банке хране Марина Медојевић сматра да људи морају да се едукују да не бацају храну, да је рационалније купују и адекватно чувају.

  • Најгоре што могу да ураде је да храну бацају. Велики број људи који посећују контејнере говори осим да су људи гладни, да нема адекватне социјалне политике и да се храна баца, рекла је Марина Медојевић.

Према њеним речима, очекује се да ће у наредном периоду број гладних порасти – због пандемије.

Банка хране је, истиче, више од деценије, спремна за јавну кампању против сиромаштва и бацања хране, али осим декларативне подршке, другу није имала.

Напомиње да, упркос бројним апелима који трају, како каже, пуних девет година, црногорска Влада још није усвојила Декларацију против бацања хране, као што је то урађено у Европском парламенту још 2012. године. 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.