Најквалитетнији угаљ у Србији три пута јефтинији од дрва

Ugalj

Једна од најквалитетнијих врста мрког угља налази се на Пештерској висоравни и сматра се у нашој земљи за једно од највећих лежишта овог енергента, а поред изузетног квалитета, тај угаљ је скоро три пута јефтинији од дрва.

Влада Србије цену угља није мењала осам година и она и данас са ПДВ-ом износи 6.262 динара по тони.

  • Гледајући енергетску вредност, једна тона угља замењује три кубна метра дрва. Али, цену одређује Влада Србије и она није мењана осам година, објашњава за Танјуг директор рудника угља Штаваљ Марко Турковић.

Овај рудник надомак Сјенице, који послује у оквиру ЈП Ресавица, производи највалитетнији “еколошки угаљ” на територији земље, истакао је Турковић.

Иначе, у оквиру ЈП за подземну експлоатацију угља Ресавица послује девет рудника.

  • Коп је на Пештеру, на 1.000 метара надморске висине, на сјеничком басену, где је до сада истражено и оверено 245 милиона тона мрког угља, напомиње Турковић.

Он, такође, објашњава зашто је у питању “еколошки” и најисправнији угаљ те наводи да је далеко испред квалитета лигнита који се налази на Косову, у Колубари и у Костолцу.

  • Еколошки угаљ је због ниског постотка сумпора – 0,1 одсто и негде осам до 11 одсто пепела. Када се узме у обзир чињеница да рудник у Пљевљима експлоатише угаљ са близу 30 одсто пепела и два одсто сумпора, може се са сигурношћу рећи да је код нас посреди еколошко гориво, каже саговорник Танјуга.

У рудницима Ресавице, који греју 90 одсто градова Западне Србије, тренутно је запослено 420 људи, што није довољно, те је конкурс за радна места стално отворен.

Иначе, рудници из система Ресавице добили су нови менаџмент, на челу са Сашом Спасићем, од којег се очекује да улије “нову крв” у пословање и ради на поправљању стандарда рудара и свих других аспеката пословања.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије