НАЈНОВИЈА ОДЛУКА КРИЗНОГ ШТАБА: Усвојене мере које ће важити ЗА ВИКЕНД

О режиму, одосно о мерама које ће бити на снази од понедељка, јавност ће бити обавештена у недељу.

На седници Кризног штаба усвојене су мере за предстојећи викенд према којима у суботу и у недељу ништа неће радити осим продавница прехране, апотека, здравствених установа, бензинских пумпи за точење горива, киоска и доставе хране. За разлику од претходног викенда, мере ступају на снагу у петак 12.03. у поноћ.О режиму, одосно о мерама које ће бити на снази од понедељка, јавност ће бити обавештена у недељу.

Подсећамо, поново имамо раст броја заражених, а ово најбоље илуструје чињеница да је последњих дана скоро трећина свих тестираних била позитивна на ковид-19. У среду смо имали 4.590 новозаражених, што је највећи број позитивно тестираних још од 18. децембра, када смо били у пику трећег таласа корона вируса.

Кризни штаб одлучивао је између три опције, односно три сета мера за сузбијање корона вируса које би биле најбоље и „најбезболније“ како за Србију, њену економију, тако и за све грађане.

ТРИ ОПЦИЈЕ:

Црвена опција

Црвена опција за коју се залажу лекари подразумева потпуно затварање свих радњи осим прехрамбених на седам до десет дана. Сви ђаци основних школа, уз већ „исељене“ средњошколце, би прешли на онлајн наставу, а и сви запослени у државним фирмама би прешли на рад од куће ако је то могуће.

Зелена опција

Зелена опција за коју се залаже привреда и која је била у примени прошлог викенда подразумевала би затварање свих продавница, сем прехрамбене робе, али само за викенд. Средњошколци би наставили још једну недељу на онлајн настави, остали би ишли по досадашњем систему. Вероватно би се појачала и контрола по скијалиштима, али и по градовима у кафићима, ресторанима и ноћним клубовима.

Жута опција

Жута опција представља компромисно решење између ове две „сукобљене“ стране. Па тако ово средње решење предлаже викендом
затварање свих радњи сем прехрамбених, осталим данима могу бити отворене до 14.00 или 17.00. Ђаци од петог до осмог разреда, уз већ „исељене“ средњошколце, прешли би на онлајн наставу. А уз ово решење могуће је и укидање дозволе да се из шест околних земаља у Србију може ући без ПЦР теста.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.