Најтежа економска криза од 1948. потреса Шри Ланку – демонстранти упали у резиденцију председника

Upad

Више хиљада демонстраната, који месецима протестују због највеће економске кризе која је погодила Шри Ланку од стицања независности, пробило је полицијске барикаде и упало у резиденцију председника у престоници Коломбу. Председник Готабаја Раџапакса је у петак склоњен из службених просторија због своје безбедности, кажу извори из Министарства одбране.

Демонстранти су, носећи шлемове и држећи заставе Шри Ланке, упали у резиденцију председника Готабаје Раџапаксе, јавља Ројтерс позивајући се на локални канал NewsFirst.

Хиљаде људи пробило је полицијске барикаде да би дошли до Раџапаксине куће. Полиција је пуцала у ваздух, али није успела да их спречи, преноси Ројтерс изјаву неименованог сведока.

На преносу уживо на Фејсбуку виделе су се стотине демонстраната у ходницима и собама председничке резиденције који узвикују слогане против Раџапаксе, а велики број људи је и испред објекта, наводи Ројтерс.

Два извора из Министарства одбране навела су британској агенцији да је председник Раџапакса у петак склоњен из службених просторија због своје безбедности.

Најмање 21 особа, укључујући двоје полицајаца, повређена је и хоспитализована у протестима, наводи агенција.

Најтежа економска криза од 1948. године

Острвска држава од 22 милиона људи бори се са озбиљном несташицом девиза која је ограничила увоз горива, хране и лекова.

Земља је у пала у најгору економску кризу од стицања независности 1948. године.

Многи за то окривљују председника Готабају Раџапаксу, а протести, који су углавном били мирни, трају од марта ове године.

Незадовољство се погоршало последњих недеља пошто је у земљи дошло до затварања школа и рационализације потрошње горива, а инфлација у јуну је достигла 54,6 одсто, наводи Ројтерс.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs