На истом трагу, два сликара: Милан Коњовић и Драган Стојков

Plakat Inicijative

Поводом обележавања 60 година “Ликовне јесени”, у Кући легата у Београду, 12. октобра, с почетком у 20.00 часова, биће уприличено свечано отварање изложбе “Иницијативе”, аутора Милана Коњовића и Драгана Стојкова. Изложбу ће отворити мр Данило Вуксановић.

Ликовна јесен је повезала дело два сликара, Милана Коњовића и Драгана Стојкова на симболичком нивоу око заједничких настојања, идеја и иницијатива. Иако у одсуству континуитета, уз бројне непогоде које су је задесиле у деведесетим годинама XX века, Ликовна јесен и даље постоји и наставља да траје.

Свеприсутност дигиталне слике и преко потребна ангажованост променили су сликарски чин и идеале ликовности, упутивши их на сасвим другачији пут. У времену Милана Коњовића тај процес је започео и траје и дан данас. Драган Стојков се прикључио овом процесу и даље сигурно гази корацима сопственог сликарског пута. Обојица су остали доследни својим ликовним убеђењима и сензибилитетима. Сходно темпераментима, њихова сликарства су посве различита а стваралачке појаве ових познатих уметника говоре нам о далекосежним утицајима експресионистичких и новореалистичких тенденција уметности XX века. Ликовна јесен представља стожерно место сусретања уметничких праваца и струјања, синоним језгра живе уметничке праксе. Иницијатива је термин који најбоље обједињује наизглед споредне напоре сликара Милана Коњовића и Драгана Стојкова, да повезујући савремене уметничке токове, свој родни Сомбор означе истинским уметничким центром.

Поставка изложбе трајаће до 31. 10. 2021. године.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије