На истом трагу, два сликара: Милан Коњовић и Драган Стојков

Plakat Inicijative

Поводом обележавања 60 година “Ликовне јесени”, у Кући легата у Београду, 12. октобра, с почетком у 20.00 часова, биће уприличено свечано отварање изложбе “Иницијативе”, аутора Милана Коњовића и Драгана Стојкова. Изложбу ће отворити мр Данило Вуксановић.

Ликовна јесен је повезала дело два сликара, Милана Коњовића и Драгана Стојкова на симболичком нивоу око заједничких настојања, идеја и иницијатива. Иако у одсуству континуитета, уз бројне непогоде које су је задесиле у деведесетим годинама XX века, Ликовна јесен и даље постоји и наставља да траје.

Свеприсутност дигиталне слике и преко потребна ангажованост променили су сликарски чин и идеале ликовности, упутивши их на сасвим другачији пут. У времену Милана Коњовића тај процес је започео и траје и дан данас. Драган Стојков се прикључио овом процесу и даље сигурно гази корацима сопственог сликарског пута. Обојица су остали доследни својим ликовним убеђењима и сензибилитетима. Сходно темпераментима, њихова сликарства су посве различита а стваралачке појаве ових познатих уметника говоре нам о далекосежним утицајима експресионистичких и новореалистичких тенденција уметности XX века. Ликовна јесен представља стожерно место сусретања уметничких праваца и струјања, синоним језгра живе уметничке праксе. Иницијатива је термин који најбоље обједињује наизглед споредне напоре сликара Милана Коњовића и Драгана Стојкова, да повезујући савремене уметничке токове, свој родни Сомбор означе истинским уметничким центром.

Поставка изложбе трајаће до 31. 10. 2021. године.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs