На овом месту почива 7.000 српских војника: Стратешка грешка однела је младе животе и уписала их у вечност (ФОТО)

polaganje venaca

Планина Јавор вековима представљала капију спаса за Србе из Црне Горе, Херцеговине и овог дела Старог Влаха, који су бежећи од турскога зулума хрлили ка слободи.

Полагањем венаца на Спомен-гробљу на Јавору, у месту Калипоље, а у коме почива 7.000 српских војника погинулих у Јаворском рату, обележена је 174. годишњица од Калипољске битке, једне од најзначајнијих битака Српско-турских ратова од 1876. до 1878. године.

Полагању венаца присуствовао је и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић.

– Народни певач забележио је речима ’О, Јаворе, моја љута рано’ горко сећање на Калипољску битку и Јаворски рат, далеке 1876. године. Пре неколико дана имао сам част да предводим делегацију наше Владе и министарства на чијем сам челу у Невесињу. Пре три дана смо у Невесињу обележили 148. годишњицу избијања херцеговачког устанка, Невесињске пушке. То се догодило 9. јула 1875. године и та пушка и њен пуцањ који је означио пуцање од муки, патњи и тлачења српског народа у Херцеговини и Босанској крајини била је најава Српско-турских ратова који су се одиграли од 1876. до 1878. године – рекао је Селаковић.

Он је указао да је планина Јавор вековима представљала капију спаса за Србе из Црне Горе, Херцеговине и овог дела Старог Влаха, који су бежећи од турскога зулума хрлили ка слободи, а слобода је и тада, као и данас, носила име Србија.

– Бежали су у Кнежевину Србију и природни, географски пут водио је преко планине Јавор, водио је ка Ивањици – рекао је Селаковић.

Он је подсетио да Србија тада није имала стајаћу војску, већ народну милицију,да готово да није имала школоване официре, имала је највише руских добровољаца, али се овде, на Калипољу, на челу Српске војске нашао један Чех, велики пријатељ и велики син и чешког и српског народа, генерал Франтишек Фрањо Зах.

– Колико нису размишљали тактички и стратегијски промишљено говори и то, да су само мало погледали у историју и видели како је то Карађорђе 1809. ушао у Сјеницу и да су применили ту његову тактику, не бисмо доживели пораз на Калипољу и не би овде стотине српске младежи, највише из ужичке, шабачке и рудничке бригаде оставило своје младе и неостварене животе. Ушли смо у борбу неспремни, Србија се није надала у годинама пре тога рату и сукобима. Када је завршен тај Јаворски рат примирјем које је зауставило пропадање, Кнежевина Србија је, када је у рат ушла Русија и објавила рат Турској, тај медјупериод између два рата српска искористила да брзо консулидује своју војску да промени начин командовања и успеси су били загарантовани – рекао је Никола Селаковић.

Председник општине Ивањица Момчило Митровић истакао је важност не само Калипољске битке већ свих бојева водјених на простору планине Јавор као и да је изузетно битно младје нарашта је првенствено упознати са њима али и указати им на њиову важност и место које заузимају у српској историји.

– Само постављање овог датума у календар важних датума првенствено значи да ћемо добити више средстава, да ћемо побољшати и изградити инфраструктуру на овим просторима, да ће људи имати где да додју и да ћемо боље изрекламирати ово дешавање, а самим тим и научити да без историје нема ни будућности. Значи да ћемо имати и едукативни карактер оваквих дешавања и оваквих скупова, да доводимо представнике школа и вртића, направимо културно-уметнички садржај, али не класични као на сваком сабору, већ едукативни садржај да деца могу да науче шта се овде десило, колико је људи изгубило животе и колико је ово битно за целу Србију, а не само за Ивањицу – рекао је Митровић.

Он је додао да су први кораци ка том циљу већ учињени, те да је су министром Селаковићем договорене неке конкретне ствари које се тичу изгледа самог гробља, осветљењу и приступним саобраћајницама.

Данашњем полагању венаца присуствовао је и Милорад Вељовић, специјални изасланик председника Србије који је још једном позвао људе на јединство и заједништво које је нашој земљи потребно у тешким моментима.

– Нема будућности без историје и ово морамо поштовати, ово не сме бити од данас до сутра, ово мора постати традиција, јер ово је велика ствар. Нисмо ми ни свесни колико су ове ствари потребне Србији, јер Србији никад није било потребно веће јединство него данас. Можемо политички да размишљамо на више начина, али када је српски интерес у питању ту морамо бити јединствени – рекао је Вељовић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs