На првом Фестивалу здраве хране 25 излагача

hrana

На првом Фестивалу здраве хране у Београду, јуче су представљени производи који су у потпуности природни, здрави и без вештачких састојака – шећера, адитива, конзерванса, а на штандовима у Мерцатору може се дегустирати урмолада, протеинске куглице, клице, природни пудинзи који су замена за доручак, цеђени сокови, туршија од бундеве, зачини у саксијама…

Радни назив фестивала је „Стварно здраво“, што указује на то да су сви изложени производи без додатог шећера, конзерванса, адитива, емулгатора, односно не садрже ништа сем, како каже произвођач Урмоладе из Аранђеловца, који је и организатор фестивала, Бојан Лилић, чистих природних састојака који су корисни за људски организам.

Лилић каже да је тренд здраве хране у порасту, међутим, примећује да је и потпуно релативизован.

„Данас се све представља као здраво, произвођачи манипулишу предњом страном амбалаже где пише чега нема у производу, али потрошачи би требало да више пажње посвете задњој страни амбалаже где пише чега има у производу“, каже Лилић за Тањуг.

Када је реч о посетиоцима, Лилић каже да су пријатно изненађени феноменалним одзивом људи.

„Људи стварно желе да се здравије хране, желе да чине добро за свој организам и схватају важност тога, али не знају тачно како би то урадили. Из тог разлога фестивал има озбиљно друштвено користан концепт и едукативни карактер“, наводи он

Појашњава да је фестивал подељен према категоријама и да нема два произвођача из исте категорије, а да их је укупно 25.

Произвођач протеинских куглица Лазар Томић, који је једно време живео у Аустралији, али се вратио у Србију због, како каже, потребе за конекцијом са природом, наводи да производњом здравих слаткиша испуњава своју мисију кроз бизнис.

„Наш производ користе сви активни људи и сви који су свесни здравог живота. Живео сам у иностранству, Аустралији, где сам стално после посла који је био стресан – корпоративни посао, када сам био гладан, а хтео да тренирам, узео неку чоколадицу, бадем, неко воће, нешто што би ми дало енергију. Када сам дошао у Србију, то нисам успео да нађем и био сам изненађен јер је и у здравим хранама доста производа нездраво и тако сам дошао на идеју да покренем бизнис и радим нешто што може да буде и здраво и приуштиво и да помогне људима, да имају енергију да могу да прогурају кроз дан“, испричао је Томић.

Протеинске куглице, које производи Томић, прављени су у четири укуса – кикирики, кокос, вишња и зачински са циметом.

Ана Станојевић, испред бренда Боом енергија, фирме „Здраво ја“, испричала је да представљају 100 одсто природне, сирове куглице израђене по њеној и рецептури њене другарице.

„Волимо да кажемо да је слаткиш који ништа не крије. За састојке се трудимо да бирамо врхунске, што можемо да нађемо од локалних произвођача у Србији, што не, узмемо из увоза, али се трудимо да све остало буде произведено у Србији“, додаје.

Станојевић прецизира да се ради о индустријској производњи и наводи да су направили мини погон.

„Нису ручно ваљане куглице, занимљиви су укуси, лимун и кафа нешто што не постоји на тржишту. Хтели смо да покажемо људима да нешто што је 100 одсто природно, сирово и здраво не мора да буде отужно, већ да се засладе са пуно укуса и без гриже савести. Одушевљени смо реакцијама потрошача, од тога живимо јер видмо да се сав наш труд и рад исплатио, а све смо осмислиле саме“, наводи.

Осим хране, сокова, зачина, на фестивалу посетиоци се могу упознати и са органским пеленама.

Ненад Ђурковић, испред компаније Еко Намар д.о.о., званичног увозника и дистрибутера за Србију, „ецо боом пелена“, испричао је да су те пелене 100 одсто органске и појашњава да су направљене од, у овом случају, бамбуса.

„Не садрже у себи никакве штетне материје, нити вештачке материјале, немају пластике, алкохола у себи. Пелене у Србији могу да садрже тешке метале у одређеним границама, наше пелене ни то немају. Апсолутно су вредности нула за све оно што је штетно за бебе“, навео је он.

Ðурковић наглашава и да је целокупна пелена и биоразградива и каже да ако се стави, односно „посадите“ у земљу, за три, четири месеца пелена се разграђује.

Осим пелена, имају и влажне марамице којима је основа од бамбуса, а иначе су 99,5 вода.

„Када је извадите на суво и склоните, односно када није у паковању, за неких 10, 15 минута буквално постаје папир, а у земљи се разграђују за две до три недеље. Осим што су антиалергијске, органске и сигурне за бебе, оне су и екофрендли и биофрендли – штите животну средину и не загађују је“, истиче он.

Ецо боом пелене су скупље него обичне, али уколико би дошло до сарадње „Ецо Намара“ и државних институција, Ðурковић верује да би цена била јефтинија и приступачна свим грађанима у Србији.

Фестивал здраве хране, заинтересовани могу посетити и данас.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије