НБС унапредила инстант плаћање – Дип линк олакшава плаћање без одласка у продавницу

Kupovina

Народна банка Србије унапредила је инстант плаћање, па је сада омогућено и плаћање мобилним телефоном путем дип линк технологије. Саветник за пословну подршку и развој нових сервиса у Сектору за платни систем НБС Александар Станојевић каже за РТС да плаћање дип линком, за разлику од скенирања QР кода, омогућава да се путем истог уређаја приступи продајном месту и плати.

Наводи да је плаћање на клик првобитно омогућено имплементацијом система за инстант плаћање који је Народна банка Србије имплементирала у октобру 2018. године и чији је оператор.

– Од тог тренутка до данас имплементирано је више метода плаћања и функционалности које карактерише пре свега једноставност и сигурност плаћања и који корисницима омогућавају да у неколико кликова кроз апликације мобилног банкарства врше плаћање на продајним местима – истиче Станојевић.

Наводи да је раније имплементирана могућност плаћања рачуна путем скенирања QР кода – плаћање на продајним местима где корисници апликација могу на једноставан начин, скенирањем или приказивањем свог кода да изврше плаћање.

– Након тога је имплементирана функционалност „пренеси“, где корисници такође кроз неколико кликова у апликацији мобилног банкарства могу да пренесу новац примаоцу путем мобилног телефона, а сада и дип линк технологија која корисницима омогућава да врше плаћање на интернету путем уређаја са којег приступају интернет продајном месту или кроз апликације трговаца – објашњава Станојевић.

Каже да за дип линк није потребна никаква додатна апликација, већ се кроз апликацију мобилног банкарства омогућава та функционалност.

– Редовним ажурирањем апликације банка омогућава корисницима ту функционалност и од тог момента они могу да плаћају на интернету путем дип линка – истиче Станојевић.

Станојевић каже да се дип линк функционалност користи за плаћање на интернету и путем мобилних апликација трговаца и наводи да је у овом тренутку осам банака омогућило технологију дип линка својим корисницима.

– Важно је напоменути да су то велике банке које имају велики број корисника мобилног банкарства тако да у овом тренутку имамо преко 1,7 милиона корисника апликација који могу да плаћају путем дип линка- наглашава Станојевић.

Истиче да је инстант плаћање веома сигурно плаћање и да се не користе и не чувају никакви осетљиви подаци који би могли бити злоупотребљени.

Када је у питању разлика између плаћања помоћу QР кода и дип линка, Станојевић каже да скенирање кода омогућава инстант плаћање када корисник плаћа са другог уређаја у односу на онај где се врши претрага, односно долазак на продајно место, док дип линк омогућава кориснику да са истог уређаја приступи продајном месту и плати.

Станојевић каже и да је број безготовинских плаћања у сталном порасту и да Народна банка Србије континуирано предузима мере за повећање броја безготовинских плаћања – изменом регулативе, имплементацијом нових сервиса и промоцијом инструмената који су повољни за кориснике.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs