НБС: У току контрола мењачница због недозвољене висине курса

Банка

Народна банка Србије (НБС) започела је контролу мењачница на основу сопствених сазнања и притужби грађана да курс у њима није у складу са распоном који предвиђа НБС. Према одлукама НБС продајни курс за евро не може бити виши од званичног средњег курса важећег на тај дан за више од 1,25 осто, а куповни курс не може бити нижи за више од 1,25 одсто.

НБС у саопштењу напомиње да је према Закону о девизном пословању за мењачнице које не поступају у складу са прописима НБС прописана прекршајна одговорност: за правно лице предвиђена је новчана казна од 100.000 до 2.000.000 динара, а за предузетника новчана казна од 10.000 до 500.000 динара.

Такође, како НБС од 1. јануара 2019. године контролише законитост обављања мењачких послова она може, ако се утврди незаконитост односно неправилност у раду, да захтева покретање прекршајног поступка и да одузме овлашћење за обављање мењачких послова ако утврди да мењач није отклонио незаконитости како му је наложено у поступку контроле мењачких послова.

НБС истиче да нема разлога разлога за панику, те да она већ обезбеђује банкама и динарску и девизну ликвидност у довољној мери, а појачано је снабдевање банака страном готовином како би мењачнице брзо и ефикасно могле да одговоре на појачану тражњу грађана која се појавила.

“Девизних средстава и стране готовине имамо довољно и континуирано снабдевамо банкарски сектор довољним количинама. Грађани зато не треба да брину, нити би паника требало да буде присутна ни за повлачењем депозита из банака у којима су средства најсигурнија и које су и добро капитализоване и веома ликвидне, нити за куповином девиза у мењачницама”, поручују из централне банке.

Наводе да НБС обезбеђује довољно средстава и одговара на све захтеве банака, чиме доказује да је спремна да реагује без одлагања и адекватно.

Кажу и да очекују да банке у што краћем року пренесу ефективу мењачницама које ће подмирити тражњу грађана.

НБС је наложила је банкама да ни у једном тренутку не сме бити прекида снабдевања мењачница готовином, каже се у саопштењу.

Такође, ни у једном тренутку стабилност курса није и неће бити доведена у питање и грађани то треба да знају, тврде у НБС.

“Није питање да ли НБС има довољно инструмената и да ли ће реаговати. Народна банка Србије већ делује континуирано како би стабилност била очувана. Ову кризу смо дочекали са рекордно високим нивоом девизних резерви преко 16 милијарди евра и имамо сасвим довољно средстава и умећа да очувамо стабилност која нема алтернативу”, закључује се у саопштењу.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије