Невероватан призор: На плажи у Велсу откривен отисак диносаурса стар 200 милиона година

Dinosaurus

На једној плажи у Велсу откривени су отисци стопала диносаурса стари више од 200 милиона година, кажу стручњаци.

Палеонтолози из лондонског Природњачког музеја рекли су да се сматра да отисци стопала, који датирају из периода тријаса, припадају врло раном рођаку сауропода или сауропода.

– Знамо да су рани сауроподи живели у Британији у то време, пошто су кости Камелотије, веома раног сауропода, пронађене у Сомерсету у стенама из истог периода – каже др Сузана Мејдмент, палеонтолог у музеју који је био укључен. у истраживању.

О траговима их је првобитно обавестио палеонтолог аматер, те су у почетку били скептични према налазима.
– Добијамо много упита од стране јавности о стварима које би могле бити стазе, али многе су геолошке карактеристике које се лако могу заменити са њима – рекао је Мејдмент и додао:

– Међутим, на фотографијама смо мислили да су прилично добар кандидат за нешто што би могли бити трагови диносаурса и да би било вредно погледати.

 


Мејдмент и Барет су отишли ​​на лице места да истраже трагове и сниме мерења.

– Веровали смо да су утисци које смо видели у Пенарту доследно распоређени како би сугерисали да животиња хода. Такође смо видели ивице померања где је блато гурнуто увис. Ове структуре су карактеристичне за активно кретање кроз меко тло – рекао је Барет у саопштењу музеј.

Нјихови налази би такође могли да открију информације о понашању диносауруса, као што је начин на који су ходали и путовали у крдима.

– Ови типови трагова нису нарочито уобичајени широм света, тако да верујемо да је ово занимљив додатак нашем знању о животу тријаса у Великој Британији. Запис о тријаским диносаурусима у овој земљи је прилично мали, тако да све што можемо да пронађемо из тог периода додаје на нашу слику онога што се дешавало у то врем – рекао је Барет.

Отисци стопала ће остати на плажи све док их плима не понесе, саопштио је музеј.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије