Недимовић: Добре домаће залихе житарица

Nedimović

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, гостујући на ТВ Прва, рекао је да је прошле године било засејано приближно 598.000 хектара пшенице, а да је 632.000 тона и 732.000 хектара засејано ове године, као и да Србија придаје велики значај обезбеђивању основних животних намирница и додао да су наше залихе житарица добре, наведено је на порталу Владе Србије.

Пшеница је у јако добром стању и већ крајем следећег месеца креће прва жетва, нагласио је Недимовић.

Он је навео да се од овогодишње жетве очекује близу 3,5 милиона тона пшенице, што би према његовим речима, са прелазним залихама износило скоро 4,5 милиона тона, а Србија је потрошила 1,6 милиона тона у 2021. години.

Недимовић је рекао да имамо довољно пшенице за домаће потребе, као и за извоз, уз напомену да је прво потребно проценити колике су домаће потребе.

Како је нагласио, и са кукурузом је ситуација добра.

– Прошле године је засејано 1,02 милиона хектара од 6 милиона тона уз принос због сушне године, а ове године 950.000 хиљада хектара, али уз очекивани принос од приближно 7 милиона тона – навео је он, стоји на сајту Владе.

Потпредседник Владе је напоменуо да Србија потроши приближно 4,3 милиона тона кукуруза, а да ће уз прелазне залихе имати дупло више.

Он је говорећи о ценама и залихама сунцокретовог уља нагласио да ова намирница у Србији кошта 1,6 евра, годишње трошимо 82.000 тона или 82 милиона боца, а произведе се 278 милиона боца или 278.000 тона.

Недимовић је додао да ће цена уља остати иста, а произвођачи очекују да ће имати добру зараду од извоза.

Потпредседник Владе је изјавио и да је ове године посејано 35.000 хектара шећерне репе, а да је годишња потрошња шећера 250.000 тона и да се очекује да ове године имамо 340.000 тона.

Он је закључио да ће ове године бити добар биланс за Србију, са аспекта извоза пољопривредних производа и саопштио да очекује високу цену житарица, али и да Влада Србије води рачуна о томе.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије