Недимовић: Извоз за Русију преко Турске и неких балтичких земаља

Izvoz

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић изјавио је данас да је „пронађен пут за извоз српских производа у Русију“ и објаснио да роба „иде преко Турске и неких балтичких земаља“. Недимовић је за Радио-телевизију Србије рекао да је отклоњен и проблем с извозом јабука, а да је у претходних месец дана Србија извезла више јагода него у истом периоду прошле године.

Министар је оценио да су тренутна дешавања на тржишту хране у свету „дечја игра“ у односу на оно што ће бити за шест месеци или за годину, због чега је, по његовим речима, „потребна будност свих институција“ у Србији и подсетио да су донете тромесечне квоте за извоз.

– Морамо да балансирамо, не сме да се догоди да буде да смо произвели, а ми да немамо. У Србији мора да буде свега и да имамо довољно за комшије на „Отвореном Балкану“ – рекао је Недимовић.

Он је казао да за десетак дана почиње жетва пшенице и да очекује да ће Србија, у зависности од метеоролошких услова, имати „бар три милиона тона приноса, довољно за цео Балкан“.

– Србија потроши 1,3 до 1,5 милиона тона (пшенице) и за хлеб и за све остало, остало иде у извоз – навео је министар.

Недимовић је рекао и да је почела жетва јечма и да ће принос бити „бољи од десетогодишњег просека, али не и рекордан“.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs