Незапамћена суша у Европи, званичници упозоравају грађане: “Заливајте усеве канализацијом”

Suša

Након вести о пресушивању европских водених жила куцавица, река По и Рајне, са Старог континента стижу саме лоше вести о залихама питке воде и о пољопривреди, преноси Јутарњи.

Будући да су високе температуре и дуготрајна раздобља без кише озбиљно запретили пољопривреди, реаговала је и Европска комисија апелујући на земље чланице да користе прочишћену канализацијску воду за наводњавање усева.

– Залихе питке воде су ниске и под све већим притиском. Док трају топли температурни таласи, треба да престанемо да се разбацујемо водом и да ефикасније користити тај вредни ресурс. Нужно је прилагодити се климатским променама и осигурати сигурност и одрживост пољопривреде – поручио је у саопштењу европски повереник за животну средину Виргинијус Синкевичиус.

Стручњаци и Комисија у јулу месецу су упозорили да је 46 посто Европе у опасности од суше. Француска и Уједињено Краљевство прошли месец су потврдиле да су забележиле најсушнији јул откако мере те да ће уследити негативан учинак на пољопривредну производњу и несташице воде у урбаним срединама.
Међутим, британске компаније за снабдевање водом, приватне компаније од краја осамдесетих, засад се одупиру владиним позивима да уведу ограничења. Како коментарише Гардијан, те компаније одлучиле су да чекају до посљедњег тренутка како би увеле привремене забране на претерану употребу воде јер не желе да љуте потрошаче.
Успркос забринутости да би реке могле пресушити, компаније засад не виде ризик за залихе од елементарног значаја – рекао је владин званичник Гардијану.

С друге стране Канала ситуација није ништа боља. Метео Франце објавио је да је земља забележила само 9,7 милиметара кише у јулу, а реч је о тек 12 посто потребне количине падавина, према речима министра животне средине Кристопхеа Бецхуа.

Готово све француске регије увеле су ограничења воде, а пољопривредници муку муче с наводњавањем усева попут сунцокрета. Голема поља лаванде суше се због мањка воде.

У Шпанији је суша натерала земљораднике да смање плантаже авокада и производњу маслина. Због суше се очекује смањена количина маслиновог уља на тржишту, а у проблемима је и други велики произвођач – Италија. Како нема довољно воде за сунцокрета, очекује се додатни скок цена јестивих уља.

Многе шпанске регије ограничиле су потрошњу воде. Међу мерама су и прекиди у ноћном снабдевању водом, затварање тушева на плажама те забране пуњења базена и рада перионица аутомобила. Крајем јула разине водних резерви у Шпанији су биле на 40 посто капацитета, што је најнижи ниво у последњих десет година.

Ниски водостај Рајне ствара проблеме у Швајцарској и Немачкој. Осим усева, у проблему су и транспортне руте. Ни Хрватска није у бољем положају од европских суседа, а због суше су проблеми стигли и у Португал и Румунију. Влада у Холандији, пољопривредној сили унутар ЕУ, у среду је прогласила несташицу воде те најавила додатне мере ако се суша настави.

– Молим све да два пута размисле пре него што оперу свој аутомобил или до врха напуне дечје базене – поручио је министар инфраструктуре Марк Харберс.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs