Немачка и Кина спремне за сарадњу: Око једне ствари Шолц и Си се безусловно слажу

Šolc i Si

Немачки канцелар Олаф Шолц први је западни лидер који се, од почетка пандемије вируса корона, састао у Кини са кинеским вођом Си Ђинпингом, а најважнија порука из Пекинга је да су две земље спремне за наставак економске сарадње, али и истакли да се противе било каквој употреби нуклеарног наоружања у Украјини.

Немачки канцелар Олаф Шолц први је западни лидер који се, од почетка пандемије вируса корона, састао у Кини са кинеским вођом Си Ђинпингом, а најважнија порука из Пекинга је да су две земље спремне за наставак економске сарадње.

„Добро је и исправно што смо данас ту“, рекао је канцелар након разговора са Сијем и премијером Ли Кећијангом, позивајући да две државе наставе, не само економску сарадњу, већ да сарађују и у вези са климатским променама, безбедношћу хране, помагањем најсиромашнијим земљама.

Шолц је у пратњи 12 најистакнутијих директора великих немачких компанија дошао у Кину у осетљиво време напетости између Запада и Русије, али и све затегнутијих односа Кине и Америке, а у разговору са председником Сијем заузео се за наставак дијалога са Кином, као и за равноправне економске везе. Како се ове године навршава 50 година успостављања дипломатских веза између две земље, Си је нагласио да је то путовање које показује да ће се билатерални односи развијати у добром смеру све док две стране следе начела међусобног поштовања и тражења заједничког језика.

У сложеном и промењивом међународном окружењу Кина и Немачка, две земље са великим утицајем, раде заједно у временима промена и нестабилности и доприносе глобалном миру – рекао је Си.

Шолц и Си су разговарали и о стању у Украјини и послали су поруку да се Немачка и Кина противе било каквој употреби нуклеарног наоружања у тој земљи, што је потврдио немачки канцелар после састанка са кинеским вођством.

– Овде у Кини свима је јасно да би ескалација рата у Украјини имала последице за све нас. Рекао сам председнику Сију да искористи свој утицај на Русију, а сложили смо се да је претња нуклеарним нападима неодговорна и опасна – казао је Шолц, иако кинески председник и премијер нису спомињали Русију после разговора са Шолцом.

Си је рекао да би међународна заједница требало да позове све заинтересоване стране на рационалност и суздржаност и да се успоставе изравни контакти што пре и створе услови за наставак преговора.

– Међународна заједница мора колективно одбацити употребу и претњу нуклеарним оружјем – рекао је председник Си, а у саопштењу Министарства спољних послова Кине наглашавају се и његове речи да „заједно морамо радити на спречавању нуклеарне кризе у Азији и Европи“.

Чланови високе немачке делегације пре доласка у Кину тестирали су се на ковид, а њихова једнодневна посета Кини изазвала је у Немачкој бројне реакције. Док разумни економисти наглашавају потребу наставка добрих економских односа, што је и императив за немачку индустрију, из Шолцове коалиције, пре свега од шефице немачке дипломатије Аналене Бербок, долазе скептична мишљења да ће тиме Немачка превише зависити о другој најјачој економској сили на свету. Шолц, као бивши градоначелник Хамбурга, подржавао је и да кинески капитал уђе у хамбуршку луку, што је такође изазвало потресе у владајућој коалицији.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs