Немачка постаје водећа европска сила! Звер на небу може да носи нуклеарне пројектиле – прекретница због рата у Украјини!

Falkon

Немачки канцелар Олаф Шолц потврдио је планове његове владе да купи америчке борбене авионе Ф-35 као део велике надоградње за немачку војску.

Немачки канцелар Олаф Шолц је потврдио да ће Немачка да купи неколико борбених авиона Ф-35 од војске Сједињених Америчких Држава. Ради се о авионима Ф-35 са “двоструком способношћу”. Шолц је ово потврдио написавши у чланку за амерички часопис “Фореигн Аффаирс”, преноси хрватски “Јутарњи лист”.

“Немачка ће наставити да поштује своју посвећеност НАТО споразумима о нуклеарној подели, укључујући куповину борбених авина Ф-35 са двоструком способношћу”, написао је Шолц.

Израз “двострука способност“ односи се на авионе који могу да носе и нуклеарне и ненуклеарне пројектиле. Немачка је деценијама учествовала у НАТО-овом нуклеарном одвраћању са старијим борбеним авионима “Торнадо”. Стационирани су у ваздухопловној бази Буехел, у западној покрајини Рајна-Фалачка.

Торнадо ће заменити модернији Ф-35 авиони, у оквиру владиних активности, које, како је најавио канцелар, представљају “историјску прекретницу“, у јеку сукоба Русије и Украјине. Скупи нови авиони изазивају забринутост у погледу буџета међу законодавцима.

“Bild am Sontag ” је известио претходног викенда да је министарство одбране упозорило на значајне ризике у договору, укључујући могућа временска кашњења и прекорачење трошкова. Шолц у чланку за “Foreigi Affairs” истиче тзв “глобалну прекретницу” у погледу безбедносне политике.

“Немци намеравају да постану гарант европске безбедности, што наши савезници очекују да будемо“, пише Шолц.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs