Нема више енергетике без екологије

Životna sredina

Србија је прошле седмице отворила Кластер 4 који се односи на Зелену агенду и одрживу повезаност. У оквиру тог кластера, отворени су преговори о транспортној политици, трансевропским мрежама, Поглавље 27 о животној средини и климатским променама и Поглавље о енергетици.

Данас нешто више о томе колико је важно отварање Поглавља о енергетици јер уколико желимо да будемо климатски неутрални до половине века онда развој енергетике мора да иде у складу са поштовањем еколошких стандарда.

“Ова четири поглавља су специфична утолико што у њима већ постоје специфични међународни уговори и обавезе. То су уговори о енергетској заједници, уговор о транспортној заједници, уговор о међународној Конвенцију о климатским променама и Париски уговор, низ уговора, споразума и аранжмана о трансевропским мрежама” рекао је стручњак за енергетику, Александар Ковачевић.

Процес учешћа и договора са ЕУ је већ дуго у току када је ово поглавље у питању, обавезе које се намећу су озбиљне али и могућности које се пружају за привреду Србије велике.

Србија је од Европске комисије добила зелено светло за отварање кластера 4 – “Зелена агенда и одржива повезаност”. Тај кластер обједињује поглавља у вези са транспортом, енергетиком, трансевропским мрежама, заштитом животне средине и климатским променама. У Влади истичу да је наша “Зелена агенда” усаглашена са европским прописима у тој области.

“Нема више енергетике без екологије. То мора да буде заједно”, наводи Михајловићева.

Такође предстоје много већа улагања у обновљиве изворе енергије па промене које очекују грађани неће бити тако брзе, сматра Ковачевић.

У протеклих годину дана Србија је заокружила законски оквир у области рударства и енергетике.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs