Ненад Угарковић:”Задатак тренера је да од деце направи добре људе”

Vidanov sportski kutak

За мог данашњег саговорника, Ненада Угарковића, могу рећи да је велики љубитељ сваког спорта. Као млађи тренирао је фудбал, тенис, куглање и у тим спортовима се одлично показао, односно био поприлично успешан. Ипак, Ненад је изразио је жељу да се опроба у тренерском послу у којем је и данас. Више о Ненадовој спортској причи и његовим плановима у свету спорта прочитајте у наставку.

*Када и где сте положили за кошаркашког тренера, зашто сте од свих занимања изабрали баш то и колико сте већ у том послу?

-Са тренерским послом сам почео да се бавим 1997. године у кошаркашком клубу “Алупласт” Апатин, код господина Радивоја Секулића. Кренуо сам да радим са групом дечака рођених 1988. године, са којом сам после три године рада постао пионирски првак Војводине и пласирао се на финални турнир пионира, који се у априлу 2000. године одржао у Краљеву, где смо у великом финалу поражени од домаћина Слоге са 74:72, па тако заузели 2. место у држави, што је за тако кратко време постојања клуба био огроман успех. Године 1998. сам уписао и успешно завршио вишу кошаркашку школу у Београду и постао лиценцирани кошаркашки тренер. Следеће године ћу прославити “сребрни” јубилеј, 25 година тренерског рада. Кошаркашки тренерски посао сам заволео и одлучио се за њега због динамичности и брзине саме игре, као и могућности тренера да је креира у пуној мери, па самим тим да се види његов рукопис.

*Да ли имате неку утакмицу коју сте водили са клупе, а да је памтите?

-Има много тих тзв. “великих утакмица” које сам имао срећу да водим и могу слободно рећи да сам на моје велико задовољство излазио као победник (побеђивао сам са генерацијом 1998. а и са генерацојом 1993. Партизан, Црвену Звезду, Хемофарм, Војводину, Спартак, као и неке клубове из иностранства), али ми у сећању остаје утакмица коју смо нажалост изгубили. Наиме, у препуној хали у Апатину су 2006. године играли тада јуниори Апатина против ФМП-а, за које су наступали тадашњи и будући репрезентативци Србије и данашњи успешни кошаркаши као Радуљица, Радетић, Мачван, Јеремић, Човић, Лазић итд. У веома квалитетној и неизвесној утакмици, на две секунде до краја смо водили 94:92, али на нашу велику жалост гости су успели да шутем преко 3/4 терена постигну невероватан погодак и на крају славе 94:95. Феноменална утакмица пошто смо успели да тадашњег јуниорског првака Европе замало добијемо у Апатину. Сјајно искуство и прилика да играш са најбољима.

*Тренутни скор Ваше екипе износи четири победе и два пораза. Реците ми да ли сте задовољни досадашњим издањем екипе?

-Тако је, тренутни скор нам је 4:2 и морам рећи да сам изузетно задовољан, јер ни на једној утакмици нисмо наступили комплетни, фалило нам је увек 3-4 и  то врло битна играча, али некако смо то борбеношћу и залагањем компензовали и  успели да победимо објективно квалитетније екипе као што су “Спартак” у Суботици и лидера табеле “I came to play” у Апатину. Морам признати да бих био много сретнији да имам на располагању петорку Пајовић, Сладић, Смиљанић, Павковић, Лакета, али нажалост приморани су да одсуствују. Млађи попут Марића, Почуче, Цетојевића, Делића су преузели одговорност и уз помоћ искуснијих колега Миљесића, Маљковића,Ћопића, Радаковића успели да непораженој екипи из Новог Сада нанесу први пораз, чини ми се да је то била наша најбоља утакмица ове сезоне.

*Да ли сте некада имали понуда да напустите Апатин и пређете у неки други клуб?

-Некада, можда и сада давно, било је понуда за прелазак у веће клубове, али једноставно кошарка није толико профитабилна као фудбал рецимо, па мораш добро све да извагаш и израчунаш. Да ли би се од тога могло нормално живети у том тренутку? Уз то и тзв. тренерска вртешка “данас јеси, сутра ко зна где си”, главни су разлози што се нисам прихватио одласка у веће градове. Имао сам задовољство да радим и учествујем у креирању играча и одрастању много момака који су играли професионалну кошарку у Србији и иностранству, и са којима сам и дан данас у изванредним односима. Мислим да су та познанства и пријатељства највећи бенефит овога посла.

*Рекреативно се бавите спортовима као што су куглање, фудбал, тенис и у њима се показујете прилично добро. Реците ми мало више о томе:

-Да, изузетно волим све спортове и са многима сам се изузетно успешно бавио. Прво са фудбалом који сам за време основне и средње школе тренирао у Фудбалском клубу “Младост”, а касније и у Војној гимназији у Загребу, односно у ногометном клубу “Динамо”, па онда у Војној академији у Београду, где сам имао задовољство да играм против Партизана, а такође и против Црвене Звезде на турнирима у малом фудбалу, као и да постигнем који погодак на тим утакмицама. Куриозитет је победа над Црвеном Звездом у финалу турнира где сам постигао два поготка, а та генерација Звезде је три дана пре тога одиграла са славном Барселоном на Маракани 1:1. Предивно искуство и успомене. Касније у Апатину сам изузетно успешно играо и тенис, и у њему био првак на отвореном првенству града 2007. године, у организацији тениског клуба “Апатин”. Такође, много пута сам био првак са својом екипом у куглању на свим тамичењима у општини Апатин. Од куглане МСП Елкоп, где смо рекордери куглане, до куглане Бање Јунаковић. У глобалу морам рећи, много сам времена посветио спорту и стекао непроцењива пријатељсва и доживео предивне тренутке.

*Који су Вам планови за будућност, да ли остајете верни Апатину?

-Па да, за сада дефинитивно могу рећи да су ми сви планови везани за град Апатин и кошаркашки клуб у којем се тренутно налазим. Ту сам, максимално посвећен раду са дечацима, а од пре неколико и са девојчицама којима пружам основе кораке ове предивне кошаркашке игре, и да им припомогнем да заволе овај спорт, али најпре да постану што бољи људи. Нама тренерима у било ком спорту је баш то главни задатак, да од деце направимо боље људе.

Ненаде, хвала пуно на издвојеном времену и пуно среће у наставку сезоне, надамо се сви наставку одличних партија, налик онима које су до сад пружене!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије