Нестле почиње производњу меса на бази биља у Србији – У плану градња новог погона у Сурчину

Nestle

Секретаријат за заштиту животне средине Града Београда огласио је јавни увид у захтев за одлучивање и потреби процене утицаја на животну средину пројекта производног објекта Нестле ПБМС у Сурчину, који је поднела компанија Нестле Адриатиц С доо Београд.

Како је наведено у пројекту који је израдила новобеоградска фирма Д.А. Дизајн архитектура доо, у плану је градња погона Нестле ПБМС (Плант Басед Меал Солутионс – производи за исхрану на бази биља), у којем ће се производити четири врсте производа (шницле, медаљони, прса и филе), на бази соје, глутена, уља уљане репице, екстракста квасца, брашна, сирћета и воде, са додатком арома.

Погон је планиран као доградња и реконструкција постојећег дистрибутивног центра у оквиру индустријског комплекса Нестлеа у Сурчину.

Наводи се да је развојним планом Нестле Адриатиц С предвиђено проширење асортимана производа, па је изабрала своју производну локацију у Србији за производњу нових производа на биљној бази.

Нови погон имаће део за производњу, замрзавање и паковање.

Предвиђено је да се непосредно после изградње производног објекта и пратећих објеката који су у функцији производње, у току ове године изведе производна линија која ће се користити за производњу ПБМС производа Генерације 1, а касније, у току 2023. године, планирано је извођење производне линије која ће се користити за производњу ПБМС производа Генерације 2.

Технолошки поступак производнње између осталог подразумева екструдирање и сечење масе у четири наведена облика, панирање, пржење полупроизвода, грил маркирање, замрзавање и паковање.

У пројекту естиче се да су истраживања компаније Нестлé усмерена на исхрану која ће смањити ризик од болести данашњице, попут гојазности, дијабетеса и болести крвних судова и додаје да ће се око 50% укупне производње новог постројења састојати од производа Генерације 1.

Јавни увид траје до 22. новембра.

Подсетимо, Нестле на глобалном нивоу у оквиру свог бренда Гарден гоурмет, већ неколико година уназад произвади нуди веганске и вегетаријанске производе.

Компанија је недавно најавила и улазак на тржиште лабораторијски узгојеног меса.

Б. Петровић

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.