Низом активности, општина Кула обележава Европску недељу мобилности

Поводом Европске недеље мобилности која се одржава од 16. до 22. септембра под слоганом „Крећимо се одрживо! Останимо здрави!“,  општина Кула другу годину за редом учествује у активностима чији је оснивач и покровитељ Европска комисија, а спроводи се у сарадњи са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Владом Шведске и Сталном конференцијом градова и општина.

Председник општине Кула Дамјан Миљанић истакао је да се кроз промотивне активности жели скренути пажња грађанима и јавности на важност, условно речено, алтернативних начина и кретања и комуникације.

  • Сви смо се навикли да доминантно користимо аутомобиле. Поред разних других ефеката, и заштите очувања животне средине и очувања инфраструктуре, битно је да афирмишемо и пешачење и бициклизам, као и аутомобиле са електричним погоном. Тако да кроз све те активности желимо да најмлађе, али и старије, подсетимо и анимирамо на све те ствари, рекао је председник Миљанић.

Миљанић је рекао да ће активности почети сутра, 17. септембра, када ће малишани из Предшколска установе „Бамби“ у Кули ићи у шетњу поред Канала, док ће у основним школама бити организоване спортске активности – популарне „Игре без граница“.

  • Активности се завршавају кад и сама недеља, 22. септембра, на Светски дан без аутомобила, када ће бити затворена Крамерова улица за аутомобиле од 10 до 12 часова. Такође, малишанима ће уоквиру промотивних активности бити дељен промотивни материјал, поклон торбе и бочице за воду, као и поклон пакети Савета за саобраћај општине Кула, закључио је председник општине Кула Дамјан Миљанић.

Ова манифестација има за циљ да фаворизује немоторизоване видове превоза у градовима у односу на аутомобилски саобраћај који користи фосилна горива, а све у циљу унапређења квалитета животне средине у урбаним срединама. Кампања се спроводи од 2002. године, а прошле године готово 3.000 градова из 50 држава Европе и света обележило је ову манифестацију, међу којима је и општина Кула.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.